måndag 27 juli 2015

Washingtons tre M

Washington är ju som alla vet maktens stad. Makten med stort M. Men den präglas även av två andra M. Nämligen monument och museer. Och idag har sett lite av varje av de tre M:n. 

Det flesta och bästa av sevärdheterna ligger bekvämt samlat kring det som kallas The Mall. Det är ett långt parkliknande område (även om det är mest gräs, och för tillfället byggarbetsplats) med Capitolium i östra änden och Abraham Lincoln Monument i den västra. I mitten sträcker sig den ståtliga obelisken Washington Monument 170 meter rakt upp mot himmeln. Den restes över landets första president George Washington. En kul detalj är att bygget stod stilla under nästan 20 år i mitten av 1800-talet pga finansiella problem. Än idag kan man tydligt se en färgskiftning på monumentet som visar hur långt de hade kommit när de tvingades stanna.


Rakt norrut från Washington Monument ligger ett litet anspråkslöst hus med adressen 1600 Pennsylvania Avenue; Vita Huset. Vi promenerade förbi och tog en titt, men ärligt talat så ser man faktiskt inte så mycket. Däremot är det trevligt att vandra runt i området och se allt man hört och läst så mycket om. Och så kan det ju faktiskt vara så att Barack Obama satt därinne och fattade viktiga beslut när vi stod utanför. 



Smithsonian har flera stora museer som ligger mer eller mindre mitt i The Mall. Idag valde vi National Museum of Natural History. Vilket fantastiskt omfattande och fint museum! Där fanns stora avdelningar om djur både på land och i hav, insekter, mumier, solsystemet, berg, vulkaner, ädelstenar och massvis av annat. Bland annat såg vi den cirka 45,5 karat stora diamanten Hope.


Men populärast bland barnen var helt klart den stora avdelningen om dinosaurier. Bland annat beundrades det stora skelettet från en T Rex.


Trots att Washington är vårt klart längsta stopp i USA, så känns det som att vi inte kommer att hinna se och göra allt vi vill. Det blir till att prioritera. Dagens I-landsproblem...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar