torsdag 23 juli 2015

Stekta gröna tomater

På många sätt kan man säga att USA:s vagga stod här nere i sydost. Här finns ett antal så kallade early settlements som sedan användes som modell när de lite större städerna, som Savannah, anlades. Och som Charleston, där vi är nu. 

Charleston riktigt andas historia när man vandrar genom de relativt smala gatorna, under de gamla träden som ger svalkande skugga och längs de gamla praktfulla husen. Om det finns någon amerikansk stad som kan kallas pittoresk, så är det nog Charleston. 


För mig är det tre historiska skeenden som gör Charleston extra intressant. Den första händelsen utspelade sig 1776 när en stor engelsk flotta anföll staden och dess kraftigt underlägsna styrka av revolutionärer. Till dess hade de blivande amerikanerna trott att engelsmännen var oslagbara, men mot alla odds visade slaget vid Charleston motsatsen. Krutröken hade knappt lagt sig innan kurirer med nyheten om segern skickades norrut. Bara sex dagar senare undertecknades självständighetsförklaringen och folket i South Carolina vill gärna tro att det ena följde direkt på de andra. Kanske har de rätt? Alldeles oavsett grundades USA den fjärde juli 1776 i och med undertecknandet av självständighetsförklaringen.

Den andra händelsen är inte en enskild händelse utan en era. Slaveriets era. Sydstaterna guld under slutet av 1700-talet och större delen av 1800-talet hette bomull. Det var extremt lukrativt att bedriva bomullsodling, men det krävde arbetskraft. Mycket arbetskraft. För att förse plantagerna med arbetskraft importerade man tillfångatagna slavar från Afrika. 260 000 av dessa slavar steg i land i Charleston och det motsvarar 40% av alla afrikanska slavar som kom till Nordamerika. Denna cyniska handel pågick till 1807 då import av slavar förbjöds (men handeln inom sydstaterna fortsatte). Importen av slavar och annat gods (cyniskt som sagt) gjorde Charleston till en av USA:s största städer. Och till en av världens största hamnar. Minnemärkens och museerna kring denna tragiska del av stadens historia är näst intill obefintliga.

Efter förbudet 1807 minskade Charlestons betydelse allt eftersom städerna längre västerut växte. Men sen kom 1860-talet. När det stod klart att slavmotståndaren Abraham Lincoln vann presidentvalet gjorde South Carolina verklighet av sitt hot. De bröts sig ut från Unionen. Strax följde flera sydstater och Confederationen bildades. Spänningarna mellan nord och syd växte sig allt starkare. 

Utanför Charleston ligger Fort Sunter och det stod under Unionens flagg. Confederationen uppskattade inte att ha, vad de betraktade som främmande styrkor, på sitt territorium. När Unionen vägrade att lämna fortet, utan istället skickade skepp med förnödenheter, avlossades det första skottet i det som skulle bli ett fyra år långt inbördeskrig. Charleston spelades alltså en direkt avgörande roll i både USA:s grundande och i upptakten av inbördeskriget.

Numera är Charleston en välmående liten ("bara" 130 000) stad som livnär sig på sin blomstrande hamn och på turism. Och så finns det en fin tradition av god mat med mestadels fisk och skaldjur. Hyman's restaurang har till exempel flera gånger valts till sydstaternas bästa skaldjursrestaurang. Den var vi ju bara tvungna att testa. Vi värmde upp med rätten som Winona Ryder gjorde känd i Sverige; stekta gröna tomater. 


Det var gott även om det mest var paneringen och cajunmajonäsen som smakade något. Därefter följde ett potpurri av krabbkakor, räkor, bläckfisk och fisk.



Som ni ser är allt utom räkorna, broccolin och citonklyftorna friterade och det är definitivt karaktäristiskt för mycket av det amerikanska köket. Det smakade mycket bra även om jag inte är nån stor fantast av fritering, speciellt inte frityrsmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar