lördag 18 juli 2015

And we are live from Atlanta

När man tänker på Atlanta är det några saker som dyker upp i huvudet. Högt på listan kommer OS, om man är sportintresserad, och Cable News Network. Eller CNN kort och gott. Det var CNN som stod på vår agenda idag. 


Ted Turners skapelse från 1980 är idag en av väldens största nyhetskanaler och de har sitt högsäte i CNN Centre här i Atlanta. Det är också härifrån de gör en hel del av sina sändningar, även om de också har studios i andra delar av USA och världen. Som Los Angeles, New York, London, Hongkong och Abu Dhabi för att nämna några.

Vi tog en mycket intressant och trevlig tur bakom kamerorna och fick lära oss en hel del om tv-produktion i allmänhet och CNN i synnerhet. Bland annat fick vi se en studio och lära oss hur en prompter funkar. En kul detalj är det är max 4 ord på en rad i promptern. Annars rör sig ögonen på nyhetsankaret och vi ser att de läser istället för "berättar" för oss. Vi lärde oss också att väderpresentatören är den enda som improviserar (kanske därför de har fel så ofta...) och massa annat.

Själva hjärtat i det hela är det så kallade newsroom. Det är här nyheterna samlas in, skrivs, redigeras och granskas innan de släpps till sändning. Det såg ut som... tja, som ett stort kontor. Men med en hisklig massa tv-skärmar.


CNN är inte bara CNN som vi kan se hemma i Sverige. Det som vi kan se heter egentligen CNN International. Därutöver finns CNN Domestic, som fokuserar på inrikesnyheter i USA, och CNN på fyra andra språk än engelska. Däribland spanska, vilket inte är så förvånande, och turkiska vilket är desto mer förvånande. CNN erbjuder ytterligare kanaler såsom barnens favorit; Cartoon Network. Och en nyhetskanal för en yngre publik som heter HLN (Head Line News). Den fokuserar på de stora nyheterna och är mycket interaktiv med sina tittare via social medier. HLN finns än så länge i Nordamerika, men nåt säger mig att det kommer att ändra sig. Kom ihåg var du hörde det först...
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar