onsdag 29 juli 2015

Jättarna var inte så stora

Smithsonian har som ni förstått en massa museer, men de har ett zoo också. Det fick bli dagens besök. Det var ett ganska trevligt zoo, men en del burar och hägn var i minsta laget. 

Det stora dragplåstret är självklart de tre jättepandorna. Vi hade aldrig sett jättepandorna tidigare och förväntningarna var höga. 


Visst var de fina, men klart mindre än vad jag föreställt mig. Pandorna gjorde inte många knop och jag förebrår dem inte. 35 gradig hetta är inte optimalt för djurparksbesök. Svettiga människor och slöa djur som mest ligger i hägnets minst varma plats. Men i aphuset var det något mindre varmt och det uppskattades alla olika primater. Troligen allra mest av Homo Sapiens. Denna linslus till gorillahane gjorde sitt bästa för att charma åskådarna. Man får säga att han lyckades ganska bra.


Det är trevligt att gå på zoo med små barn. Vidar tyckte djuren var jättespännande, men hade inte en aning om vad de flesta var för sorts djur (knappt jag heller). Så han gissar. Är dom små gissar har på "totte", vilket betyder ekorre. Det är väldigt sällan rätt. Är dom lite större är gissningen "gisch" (gris) och det var faktiskt rätt en gång. Andra djur på repertoaren är "hesch" (häst), "tant" (elefant), "bönn" (björn) och fish (fisk, han vet inte hur rätt han har).

På zoo, under ett träd vid Capitolium, på en bergskam i Klippiga bergen, på en öde lekplats i en liten håla i mellanvästern eller någon annanstans i detta stora land. Platsen spelar ingen roll, men en vana ruckar vi aldrig på. Förmiddagsfika! Det anmärkningsvärda är ju inte att vi fikar, det gör ju alla. Nej, det är vad vi fikar på. Popcornsriskaka med jordnötssmör och kaffe till de vuxna. Låter det inte gott? Det är det, jag lovar. 


Innan vi kom till Seattle för snart tre månader sedan tyckte jag att jordnötssmör var en äckligt jolmig historia som man aldrig blev av med om man väl stoppat det i munnen. Jag tyckte att det fastnade i gommen och var allmänt vedervärdigt. Inte nu längre. Jordnötssmör är nog nåt som kommer bli ett bestående men efter JordenResaRunt.

4 kommentarer:

  1. Kan det vara så att amerikanskt jordnötssmör är annorlunda än svenskt? Jag har nyss provat svenska varianten o det ÄR nåt jolmigt som fastnar i gommen! Kram Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Hanna, antingen är du en komplott på spåren. Undermåligt jordnötssmör säljs i godtrogna svenska konsumenter. Eller så har du helt enkelt inte sett LJUSET. Ännu... Kram Marcus

      Radera
    2. På't igen, bara! :-D Det blir hädanefter det enda fikat som bjuds på i vårt hem, så lika bra att du vänjer dig. ;-) Men svagt amerikanskt kaffe ska du slippa!

      Radera
  2. Hmm... Får kanske passa på o gömma lite go'fika i huset nu, som vi kan smussla fram när vi kommer på fika hos er sen. Eller så var det jordnötssmöret som det var fel på. Jag var i te helt sanningsenlig tidigare för det var danskt eko, köpt i svensk mataffär. De jordnötterna som odlas i Danmark e kanske annorlunda mot de amerikanska? ;-)

    SvaraRadera