söndag 12 juli 2015

Chattanooga

Chattanooga, vilket coolt namn på en stad. Eller hur? Chattanooga fick sin plats i historieböckerna 1863. Det var nämligen då som ett antal mycket viktiga strategiska slag under amerikanska inbördeskriget stod här. Kanske var de till och med direkt avgörande för utgången av hela kriget? 

Chattanooga ligger i södra Tennessee på gränsen till Georgia och Alabama och var då en väldigt viktig transportknut till resten av sydstaterna. Tennesseefloden rinner här och järnvägen till resten av södra USA utgick eller passerade här. Det var inte för inte som Chattanooga kallades Porten till Södern. 

Efter ett misslyckat slag för nordstaterna (Unionen) drog de sig tillbaka till de centrala delarna av stan. Sydstaternas general Briggs beslutade att belägra staden i ett försök att svälta ut yankees. Det gick nästan. Men smygande på och längs med floden lyckades nordstatarna upprätta en bro över floden en natt. Det räddade dem och banade väg för proviant och förstärkning. Väl i stridbart skick gick de på offensiven och efter flera slag skapade de sig herravälde över området. Därmed låg vägen öppen för Unionen att ta sig ner söderut och slutligen gå segrande ur kriget.

Stax söder om staden ligger Lookout Mountain med perfekt utsikt över stan och floden. Det var där sydstaterna (Confederation) hade många av sina trupper och det var på de kullarna flera blodiga slag stod. Där finns numera flera minnesmärken och museer. Vi började med "Battles for Chattanooga" som visade en film/ljusshow som tydligt illustrerade alla slag och dess strategiska vikt. Point Park ligger mitt emot och här kan man se var sydstatarna höll till under belägringen och sedan förgäves tog skydd bakom klipporna när Unionen anföll.


Man kan ju börja undra vad som hade hänt och hur USA och resten världen hade sett ut idag om Unionens våghalsiga försök att skapa en brohuvud inte hade lyckats. Om de istället hade svultit, och tvingats ge upp Chattanooga. Det vet vi ju givetvis inte, men kanske hade allt varit väldigt, väldigt annorlunda. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar