fredag 24 juli 2015

All men are created equal

4:e juli 1776 är ett datum som dykt flera gånger här i bloggen. Som ni säkert kommer ihåg (?) var det då USA:s självständighetsförklaring undertecknades. Den främste av författarna av dokumentet var den då 33-åringe revolutionäre tänkaren Thomas Jefferson. Jefferson var en man med många strängar på sin lyra. Under 40 år i statens tjänst hann han bland annat med att vara utrikesminister, vice president och framförallt USA:s tredje president (1801-1809) efter George Washington och John Adams. Detta utöver sina gärningar som filosof, advokat, plantageägare, arkitekt, arkeolog och författare då alltså. 


Declaration of Independence (självständighetsförklaringen) var ganska revolutionerande när den skrevs och innehöll nya ideal såsom "all men are created equal" och har rätt till "life, liberty, and the pursuit of happiness". Detta är ord som 240 år efter de skrevs fortfarande är relevanta för amerikaner och för andra människor världen över. Därför är det intressant att notera att författaren själv under sin livstid ägde flera hundra slavar och att det var slavar som i huvudsak byggde och arbetade på hans plantage och hem Monticello i Charlottesville, Virginia. Så trots att han var uttalad slavmotståndare levde han alltså inte direkt som han lärde.

Jefferson ritade och lät bygga sitt arkitektoniska livsverk Monticello på en bergstopp nära sitt barndomshem. Det var mer eller mindre ett ständigt pågående arbete och tog 40 år att färdigställa. Monticello, som vi besökte idag, är ett vackert hus med starka franska drag, som Jefferson tog med sig hem efter sina år som minister för USA i Paris. 


Som president är han mest ihågkommen för det så kallades Louisianaköpet, då USA köpte ett stort område mark (det som idag skulle kunna kallas centrala USA) från fransmännen och därmed fördubblades USA:s yta. Men även för att skickat ut expeditioner till den outforskade västern. Framförallt då expeditionen med Lewis & Clark.

Som människa verkar Jefferson ha varit besynnerlig på gränsen till excentrisk. Bland annat förde han noggranna anteckningar över precis allting, från alla inköp han gjorde till hur mycket växterna i hans trädgård växte varje dag. Men gränsen mellan genialitet och galenskap är ju som bekant hårfin och Jefferson verkar ha hållit sig på rätt sida gränsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar