tisdag 14 juli 2015

Holy Smoke

Plötsligt satt hon bara där. Svartbjörnshonan. I en trädklyka, kanske fem meter upp, kanske 25 meter bort. Ett par meter ovanför henne skymtades nåt annat, också det svart och hårigt. Fast mindre. Hennes unge. Vi stannade bilen och ställde oss i vägkanten för att titta på dem. Honan var inte det minsta blyg, men det var ungen. Den visade oss ryggen hela tiden. Efter en stund tröttnade honan på att sitta i trädet. Smidigt tog hon sig ner längs stammen. Då vaknade ungen till liv. Den vred på huvudet som om den sa "var är du mamma?". När den fick syn på sin mamma nere på marken fick den bråttom. Det rasslade bara till i trädet så var den också nere på marken och tillsammans gav de sig iväg in i det höga gräset. Andäktiga och tacksamma stod vi kvar i vägkanten och såg de svarta ryggarna avlägsna sig.


Våra dagar i Great Smoky Mountain National Park kunde alltså knappast börjat bättre. På väg in i parken satt vi och bläddrade i ett informationsmaterial om parken. I det fanns en bild på en svartbjörnshona med ungar uppe i ett träd. Vi sa till varandra att det vore hur häftigt som helst att få se nåt sånt. Och så fick vi det, bara en halvtimme senare. 

Parken är känd för sina svartbjörnar och det finns gott om dem. Man uppskattar att det finns runt 1500 björnar här. Det blir två björnar per kvadratmile. En hel del björn alltså.

Smoky Mountain ligger i södra änden av Appalacherna, den andra större bergskedjan i USA. Naturen här skiljer enormt från Klippiga Bergen som vi ju har spenderat en hel del tid i. Appalacherna är betydligt äldre än Klippiga Bergen och därmed är de inte alls så höga, spetsiga och dramatiska. Även om de högsta topparna är på drygt 2000 meter är det ingen alpin natur att tala om, det är mycket frodigare, fuktigare och grönare med mestadels lövträd. Det påminner faktiskt väldigt mycket om regnskog.


Efter björnupplevelsen tog vi en vandring till Abrams Falls. En trevlig men svettigt tur längs en liten flod in till ett vackert litet vattenfall. Resten av dagen tog vi det lugnt och njöt vid en liten bäck, medan barnen plaskade och stojade.


Great Smoky Mountain National Park är en fjärdedel så stor som Yellowstone. Ganska stor alltså. Men väldigt välbesökt. Det är faktiskt USA:s överlägset mest besökta nationalpark med sina tio miljoner besökare. Det är mer än dubbelt så många som den näst mest besökta parken. En förklaring jag hörde var att det är den enda parken som är gratis att besöka (inte för att det spelar oss nån roll - vi har årskort till alla parker). Men det tror jag inte spelar så stor roll. Då tror jag att närheten till flera större städer såsom Atlanta, Nashville, Knoxville och Chattanooga inverkar mer. Dessutom ligger Dollywood, Dolly Partons egen nöjespark, alldeles runt hörnet. 

Alldeles oavsett varför parken är så välbesökt så måste jag dessvärre konstatera att lämmeltåget av bilar och alla människor till viss del förtar naturupplevelserna. Vi får se om vi lyckas hitta några lite mer avskilda platser de kommande dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar