fredag 3 juli 2015

I have a dream

Lorraine Motel i Memphis. Det är den 4:e april 1968, klockan är en minut över 6 på kvällen. Ett sällskap gör sig redo att lämna motellet för att äta middag. Stämningen är god och skämten haglar mellan männen. Plötsligt hörs en knall. Människor börjar att skrika och kasta sig till marken. En man ligger redan ner, med ett dödligt skottsår i övre delen av bålen. En timme senare förklaras han död på sjukhuset. Mannen är inte vem som helst utan Martin Luther King Jr. Den afroamerikanska medborgarrättsrörelsens största ledare. 


Lorraine Motel finns kvar än idag, men numera är det inte ett motell utan ett museum. Civil Rights National Museum. Ett fantastiskt välgjort museum som behandlar de flesta aspekter av medborgarrättsrörelsen från slavhandelns början till idag. Givetvis med ett tydligt fokus på Martin Luther King. 

Rum 306 och 307 är rekonstruerade så som de såg ut den där dagen då Martin Luther Kings liv så tragiskt avslutades och utanför hänger en stor krans. 



Det var i huset mitt emot som skytten låg. Han sköt King genom badrumsfönstret, där han hade perfekt skottvinkel. Även detta hus är en del av museet och såväl badrummet och rummet som användes för att spana på King är restaurerade så som de såg ut. Denna delen av museet handlar i huvudsak om jakten på mördaren. Det var först efter cirka två månader som en misstänkt gärningsman kunde gripas, på en flygplats i London. James Earl Ray nekade först till alla anklagelser. Det fanns inga vittnet, men ganska gott om annan bevisföring. Såsom mordvapnet (ett gevär), fingeravtryck, hår och andra mycket besvärande omständigheter för Ray. Ray valde då att erkänna. Men erkände han för att han var skyldig eller för att undvika dödsstraff? Var han en ensam gärningsman eller hade han någon/några som hjälpte honom? Eller fanns det en mer djupgående konspiration gentemot King? Svaren på dessa och många andra frågor tog Ray med sig i graven när han dog i fängelse i slutet av 90-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar