måndag 6 juli 2015

Memphis - mer än en piss i Mississippi

Från Saint Louis har vi mer eller mindre följt Mississippiflodens meandrande väg söder ner till Memphis. Och nu lämnar vi den stora floden bakom oss för denna gången. Vi tyckte därför att det var hög tid att vi tog en närmre titt på den. För att göra det är Mud Island River Park på den lilla ön mitt i floden ett utmärkt ställe. 



På ön finns ett informativt om än lite skamfilat museum. Det täcker in många aspekter av floden såsom olika typer av transporter, skyddsvallar och flodens betydelse under inbördeskriget. Kronan i museets samlingar är delar av en flodbåt från 1870 som man får gå upp på.


Men det mest intressanta finns faktiskt utanför museet. Nämligen en skalenlig modell av hela Nedre Mississippi. Ett steg motsvarar en mile, så även modellen är stor. Cirka 750 meter lång upptar den ett helt kvarter. Modellen är gjuten i betong med städernas kvarter i olika typer av klinkers, vägar och broar av rostfritt stål. Längs med "floden" finns skyltar som berättar om ställena som floden passerar. 


Modellen ger en bra bild av Mississippis ofantliga storlek, men det är faktiskt inte USA:s längsta flod (det är Missourifloden som förenas med Mississippi). Däremot är det floden med störst vattenflöde och än idag används den som en väldigt stor och viktig transportled för bulkvaror såsom spannmål.


Memphis har varit en riktigt trevlig bekantskap. Den trevligaste staden sedan vi lämnade Klippiga Bergen. Det är lagom stort, mycket trevlig bebyggelse, en hel del lummiga områden och en gemytlig atmosfär. Men nu är ser dags att dra vidare, så det är hög tid att nämna ett par saker om Memphis som inte "fått plats" i tidigare inlägg. 

Det första är självklart musiken. Memphis är så oerhört mycket mer än Elvis hemstad. Här stod mer eller mindre rocken och soulens vagga, men staden pulserar även av blues och gospel. Det mesta kretsar kring nöjesgatan Beale Street som sett många stora musiker födas. 


Men här finns också Gibsons gitarrfabrik och ett stort antal museer som behandlar olika aspekter av musikscenen i USA i allmänhet och Memphis i synnerhet. Vi har bara hunnit besöka Stax studios som näst efter Motown var soulens hjärta i USA. Deras största stjärna var den inte helt okände Otis Redding. 

Den andra saken som måste nämnas är maten. Memphis är känt för sin BBQ (som mer eller mindre alla städer i USA, men ännu lite mer här) och sin friterade kyckling. Vi har givetvis provat båda. BBQ två gånger och vi satsade på ribs och pulled pork. Mycket lyckat resultat. Första gången var på Central BBQ, en lokal institution här. 



Sen stack vi emellan med friterad kyckling på den i hela Memphis världsberömda restaurangen Gus's World Famous Chicken. Ett anspråkslöst ställe med helt fantastisk kyckling. Det var några av de saftigaste bitarna kyckling jag någonsin ätit och de var klädda i ett mycket tunt lager av frityrsmet med en hel del hetta i. Milsvid skillnad från det som serveras på vårt hatobjekt nummer ett; KFC.


Nästa test av BBQ var på Top's, en lokal BBQ-kedja. Detta ställe såg direkt skabbigt ut och det var nästan så vi undrade om vi vågade gå in. Men det gjorde vi och vi ångrade oss inte. Det var en prisklass ner och även kvalitén var en nivå ner jämfört med Central BBQ, men fortfarande riktigt bra och prisvärt för att vara snabbmat.


Summa summarum är vi mycket nöjda när vi lämnar Memphis och vem vet, vi kanske återvänder nån gång. Här finns nämligen mer att upptäcka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar