onsdag 22 juli 2015

Hemma hos Orry

En lång, lång allé kantad av majestätiska ekar med 270 år på nacken leder upp till Boone Hall Plantation. På vänster sida ser man de gamla slavbostäderna och när ekallén öppnar upp sig ser man det ståtliga huset som känns vagt bekant. Varför ska så småningom få sin förklaring.


Plantagen är 330 år gammal (därmed den äldsta aktiva plantagen i Nordamerika) och är ett lysande exempel på hur en plantage såg ut när slaveriet var fullt utnyttjat. Antalet slavar på Boone Hall har varierar kraftigt genom åren, men det var upp emot 300 som mest. Kunskapen om slavarna och deras liv är förvånansvärt låg och det beror till stor del på att de inte kunde läsa och skriva. Man vet dock att Boone Hall använde sig av både "gängslaveri" och "uppgiftsslaveri" (fritt översatt). Det förstnämnda var slavar som i grupp transporterades ut till fälten för att jobba med odlingen av indigo, bomull, ris, tobak eller grönsaker. Uppgiftsslavarna hade mer specifika arbetsuppgifter, såsom kok, snickare, smed eller liknande. 

Slavarna på Boone Hall bodde i små enkla hus med ett rum. Ibland två familjer i samma hus. Den lilla fritid de hade tillbringades där med att odla lite egna grönsaker, handarbete, musik och annan förströelse. Trots att dessa hus betraktas som av hög standard för att vara slavbostäder var det säkerligen inget lätt liv.


Slavarna i North och South Carolina kom ifrån Västafrika och tog med sig diverse dialekter. När de väl kom till denna sida av Atlanten samlades de under språket Gallah. De lyckades även behålla mycket av sin kultur och sina traditioner genom generationerna. Så numera kallas hela folket och deras kultur för Gullah och en del av kulturen visas upp på Boone Hall genom en föreställning som innehåller mycket sång.


De har haft lite missflyt med bostadshuset på Boone. Nuvarande hus är det fjärde huset på platsen och det stod klart på 1930-talet. Men det ser betydligt äldre ut. Som jag nämnde tidigare känns Boones bostadshus vagt bekant.


Känner ni igen det? Om ni gör det beror det troligen på att ni sett Patrick Swayze och hans kompisar i serien "Nord och Syd". Boone var nämligen plantagen som Swayzes rollfigur (Orry Main) och hans familj bodde på. Dessutom finns det gäng andra filmer som filmat scener på Boone Hall Plantation.

Som avslutning kan det vara lämpligt att konstatera att det inte är så lite ironiskt att landet som grundades i frihetens och jämlikhetens namn i mångt och mycket byggdes av slavar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar