tisdag 7 april 2015

Vidars blandning

Vidar är en ganska egensinnig liten kille när det kommer till mat och han har mycket bestämda åsikter om vad han vill äta och inte. Vad gäller lunch och middag är det, tvärtemot hur de flesta barn är, variation som gäller. Ett par dagar på rad kan det funka med samma rätt, men sen vill han inte ha detsamma igen, oavsett hur gott det var den första gången. Ni kan tänka er hur (o)gärna han äter ris, efter två månader i Asien...


Normalt sett är det ju kul med ett barn som uppskattar variation och olika rätter, men just här är det lite krångligt, eftersom alternativen (till ris) är väldigt få. Varken nudlar eller pasta göre sig heller besvär. Därför slutar det oftast med att han får bitar av grönsaker och kött, företrädesvis kyckling, från övrigas tallrikar. Med tanke på att Svante och särskilt Algot inte så gärna äter grönsaker är det ju bra att någon äter den delen av deras rätter. ;-)


Vad gäller frukost och mellanmål är det däremot motsatt förhållande - så lite variation som möjligt. Havregrynsgröt med kokosolja är det som gäller till frukost. Det är inte alltid så lätt att få upp fetthalten i maten här i Asien, men kokosolja är en bra möjlighet. Vi har fortfarande kvar havregryn från Thailand (australiensiska...), men här på Langkawi såg jag faktiskt ekologiska gryn i en affär. :-) Något oväntat, med tanke på att det mesta i övrigt här känns artificiellt och plastigt.


Till mellanmål blir det oftast yoghurt, eftersom frukt inte är så poppis. Banan funkar i perioder, men långt ifrån alltid, så yoghurt är *peppar, peppar* det säkraste kortet. I Thailand fanns det en naturell yoghurt med åtminstone lite fett kvar och ett inte alltför högt kolhydratinnehåll, dvs utan en massa tillsatt socker. Här på Langkawi är det däremot en annan femma - no fat yoghurt med fruktsmak och tre gånger så högt sockerinnehåll som den i Thailand är standard här. Vi testade en sådan, men glädjande nog såg Vidar mycket skeptisk ut. Efter att ha letat i närmare 20 minimarts lyckades vi till slut hitta en naturell yoghurt, iofs med lågt fettinnehåll, men det löser vi genom att röra ner en klick färskost. Den blandningen accepteras som väl är av unge herrn.


Med lite kreativitet går det mesta att lösa och eftersom Vidar har lite reserver att ta av är det inte hela världen om han äter lite mindre någon dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar