onsdag 8 april 2015

Koh Lipe - Betygen

För några dagar sedan vinkade vi adjö till Koh Lipe (och därmed till Thailand). Alltså har det återigen blivit dags för vår M-betyg.


Läge - M
Koh Lipe ligger lite avlägset till. De två huvudrutterna är antingen färja från Koh Lanta (via diverse småöar) i drygt 5 timmar eller färja från Langkawi i Malaysia. Sen finns det ett antal speedboatsalternativ. Det något avlägsna läget har dessvärre inte avskräckt alltför många turister. 

Strand - MMMM
Svårt att sätta betyg. Jag skulle med gott samvete kunna sätta en femma. Vit sand, turkost vatten och bra snorkling direkt från stranden. Jag skulle lika gärna kunna sätta endast en etta. Skräp, alldeles för många båtar, bensinångor och skräniga barer längs strandkanten. Det finns två större stränder på Koh Lipe. Den första, Pattaya (den sydvästra stranden), är i vårt tycke helt förstörd och i princip oanvändbar för sol och bad pga alla de båtar som kör överallt hela tiden. Sunrise Beach (den östra stranden) är smalare men helt klart betydligt bättre än Pattaya. Men fortfarande för mycket båtar och skrän för vår smak. Utöver dessa två finns det en tredje mindre strand, Sunset Beach. Denna var innan härjningarna började tydligt distanserad av sina två större syskonstränder, pga (relativ) bristande skönhet. Nu är den klart bäst. Sorgligt nog.

Mat - M
Det finns många restauranger, men vi hittade ingen riktigt bra. Thaimaten nådde inga höjder utan de bästa ställena kan bara precis kallas ok. Pattaya Mom var nog det bästa, men ändå långt ifrån de nivåer vi vant oss vid. På slutet åt vi faktiskt indiskt istället. 

Boende (Blue Tribes) - MMM
När vi väl kom bort från bungalowen som låg beachfront så blev det helt ok. Luca som driver stället är en trevlig och väldigt pratglad prick. För att ligga på Pattaya måste man nog säga att Blue Tribes är relativt lugnt. Annars är just läget Blue Tribes största problem, då man bör hålla sig så långt från Pattaya som möjligt.

Adrenalinnivå - MM
Snorkling och dykning. Det är liksom därför man åker till Koh Lipe. Eller borde åtminstone vara. Jag blev väldigt besviken på min snorklingsutflykt, men snorklingen från Sunset Beach var OK och vi fick se både en leopardmoräna och träffade Nemo och hans clownfiskskompisar.

Prisläge - M
Generellt betydligt dyrare än övriga ställen i Thailand. Speciellt på mat. 40-50% mer får man räkna med.

Summering:
Låt oss vara ärliga. Koh Lipe är en sagolikt vacker ö. Stränder så vita och vatten så turkost att det nästan gör ont i ögonen. MEN, man måste utveckla skygglappar stora som elefantöron för att inte se problemen. Jag kan helt enkelt inte njuta av naturen när jag ser allt det andra. Sopbergen, de döda korallerna, båtarna och deras avgaser, den omdömeslösa turismen. Plågsamt nog har vi varit en del av den. Jag vill inte bidra till fler korallers död, inte till fler fiskars död, inte till att sopberget växer ytterligare. Och det är därför jag inte kommer att återvända till Koh Lipe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar