lördag 18 april 2015

Angkor Thom

Även idag var det tidig revelj och strax efter 7 äntrade vi vår tuktuk med äggröra och pannkakor i magen. Vi hade bestämt oss för att göra Angkor Thom, som är en hel stad inom Angkor-området. Det är ca 3 x 3 km stort, omgärdat av både murar och vallgrav. Innanför murarna finns flera tempel att besöka. Även det kungliga palatset låg där inne och de mer prominenta medborgarnas hem, men alla dessa byggnader är sedan länge borta, eftersom de byggdes i trä. Enbart helgedomarna byggdes i sten; eftersom gudarna ansågs ha evigt liv skulle de också ha "evigt" bestående tempel.




Bayon-templet ligger precis i mittpunkten av Angkor Thom och är ett av de mer berömda templen inom Angkor, huvudsakligen för alla stenansikten som pryder det. Det fanns från början 49 torn, vart och ett med 4 stenansikten som på bilderna ovan. Det blir många ansikten, det!

Sen gick vi vidare till Baphuon-templet, men där var barn under 12 år inte välkomna pga branta trappor och balkonger utan räcken, så då struntade vi i det. Med 13 kg Vidar på ryggen var jag i hemlighet ganska nöjd över att slippa klättra 25 m upp också! ;-)


Därefter ledde Elefantterrassen oss vidare i Angkor Thom. Den är 300 m lång och ligger vid det kungliga palatset, som ett slags entré dit.



Hålen man kan se i vissa stenblock användes när stenen skulle sättas på plats. Man använde någon form av stång, som behövdes hållas på plats, i det arbetet. Sen fylldes hålen med "fogmassa" eller en stenplugg.

De där Khmererna var ju fanstastiska arkitekter och byggherrar i många avseenden, men det där med hållfasthet var inte riktigt deras grej. Uppenbarligen hade de inte byggt med Lego som barn. ;-)


I många fall är det ett under att byggnaderna står kvar, med tanke på den dåliga konstruktionen. I många tempel har de använt sten på samma sätt som man skulle använt trä, vilket lett till onödigt tunga och ohållbara konstruktioner. Men dekoration och stuckaturer var de duktiga på.



När vi var trötta på templen åkte vi tillbaka till Siem Reap och gick på Angkor-muséet här, men det var lute av en besvikelse. Hur många Buddha-statyer orkar man se på en dag, liksom?


Skönare att avsluta med ett dopp i poolen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar