fredag 17 april 2015

Fantastiska tempel

Vi blev tämligen omgående på det klara med att när man ska besöka templen utanför Siem Reap göra man lämpligen det tidigt. Då är det dels inte så varmt och dels hinner man före den värsta anstormningen av turister. Så vi bokade en egen tuktuk för att ta oss runt bland templen med start klockan 7 på morgonen. Det var den lätta biten. Den svåra var att bestämma vart vi skulle åka. Angkor Wat är nämligen, även om det är störst och mest välkänt, långt ifrån det enda tempel häromkring som är värt ett besök (det finns ca 70 större tempel och flera hundra mindre). Efter en stunds velande kom vi fram till en trestegsraket för våra tre dagar här. Grundtanken är att vi trappar upp upplevelserna dag för dag för att kulminera sista dagen med soluppgång över Angkor Wat.


Så fyllda av förväntningar intog vi våra platser i vår tuktuk och tog sikte mot Ta Prohm. Det speciella med just Ta Prohm är att man medvetet försökt bevara det så som det var när fransmännen på 1880-talet återupptäckte det efter drygt 400 år i glömska. Det innebär att naturen till stor del återtagit templet från människorna.



Ta Prohm är också känt för att ha varit inspelningsplatsen för filmen Lara Croft - Thomb Raider med Angelina Jolie. Vi har visserligen inte sett filmen, men vi hade inga som helst problem att njuta av platsen ändå. Det är helt enkelt en fantastiskt plats och vart man än vände sig fanns det massvis av motiv värda att föreviga. 

Därpå åkte vi vidare till tre mindre tempel. Först ut var Banteay Kdei som blivit mer restaurerat och framförallt var det de många utsmyckningarna som imponerade på oss. 




De två följande templen (Pre Rup och East Mebon) var av en helt annan karaktär. Mer storskaliga och storslagna. Och högre. Det blev många trappsteg i hettan.



Det var också hettan (ca 37 grader) som gjorde att vi avslutade dagens tempelskådning efter lunch. Vi var väldigt nöjda med vår förmiddag bland de helt enastående byggnaderna och ruinerna. Även barnen tyckte att det var spännande och intressant och det fullkomligen sprutade frågor från de två extremt vetgiriga och snart sjuåriga lintottarna. Vi köpte en bok om templen så nu har jag och Matilda ett styvt jobb att göra för att läsa in oss så vi kan svara på åtminstone en del av frågorna som kommer de två kommande dagarna. Eftermiddagen ägnades åt välförtjänt återhämtning på hotellet med bad i poolen.

Dagen avslutades med en riktigt bra middag på andra sidan kvarteret. Den klart bästa maten vi ätit sedan Koh Lanta för en knapp månad sedan. Den khmerska maten har hittills imponerat. Den påminner mycket om den thailändska men kanske inte riktigt så stark och så är den väldigt vackert presenterad. Till maten dricker vi massvis av vatten, men vi som har åldern inne och smak för maltdrycker (det vill säga jag) unnar oss en öl. När såg ni förresten en sån här öppning senast?


Mitt spontana intryck av Kambodja består. Det är som en oslipad, lite ruffigare och lite mindre tillrättalagd variant av Thailand. Vänliga människor och man bemöts alltid av ett leende. Vi gillar det. Mycket. Och just nu känns det lite trist att vi inte ska vara i Kambodja längre tid. Men det ligger säkerligen kvar, så vi får helt enkelt utforska mer av landet vid något annat tillfälle.

3 kommentarer:

  1. Hej, vad roligt att läsa och vad spännande det låter! Kram Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är verkligen häftigt! Jättekul att ha barnen med här för de ställer som sagt tusen frågor och tänker i lite andra banor, vilket gör att man själv får reflektera över saker som man kanske annars skulle missat. :-) Kram Matilda

      Radera