måndag 27 april 2015

Frukt

En vardagslyx på JordenResaRunt är all solmogen och färsk frukt. Tillgången på god frukt är generellt sett bra i Sydostasien, men jag tror faktiskt att den är allra bäst här i Vietnam av alla ställen vi varit på.

I Thailand åt vi massvis med mango, ananas, vattenmelon och små söta bananer då det var de frukterna som dominerade. Jag är ingen fantast av mango hemma, då jag tycker den smakar lite metalliskt. Men här är det nåt helt annat. Söt, syrlig och fantastiskt smakrik. Även ananaserna och vattenmelonerna smakar sötare och mer. 

Efter Thailand (eller egentligen redan på Koh Lipe) minskade utbudet av frukt markant. Troligen för att det inte finns någon odling att tala om på varken Lipe eller Langkawi. Sen kom Kuala Lumpur och Siem Reap och där fanns inte heller så mycket frukt. Så vi hade lite fruktabstinens när vi kom hit men den stillar vi nu. Med råge. Vi börjat med en stor tallrik fruktsallad till frukost. Det är mango, vattenmelon, äpple, päron och drakfrukt som bjuds. 


Drakfrukt är en sällsynt vacker frukt med sitt röda skal, sitt vita fruktkött och alla små svarta kärnor. Men den smakar inte så mycket. Ungefär som en blandning av kiwi, gurka och krusbär. Under dagen hinner vi med åtminstone ytterligare en fruktstund. Mango finns alltid med och så kompletterar vi med något annat kul. Som litchi eller passionsfrukt. 


Litchi är trots dess håriga uppenbarelse en frukt som jag tycker allt bättre om för varje gång jag äter den. Men hela familjens favorit är trots allt mangostan. Utanpå ser den ut som en rödbeta och karvar man sedan bort det tjocka skalet hittar man nåt som set ut som en vitlök.


Smaken är söt, syrlig och frisk. Har ni inte testat den, så gör det. Det största problemet är att den tar slut så snabbt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar