måndag 6 april 2015

Langkawi - några intryck

Ok, låt oss börja med grundförutsättningarna.

För det första har vi en familj som spenderat de senaste två månaderna på några av Sydostasiens bästa stränder. Vitare sand och mer turkost vatten är svårt att hitta. Vi är alltså bortskämda när det gäller sol och bad. Ordentligt bortskämda. Dessutom har en liten mättnad på sol och bad börjat infinna sig.

För det andra har vi Langkawi, eller närmre bestämt Pantai Chenang på sydvästra Langkawi. Detta måste betraktas som ett av Malaysias största och mest välkända turistmål. Åtminstone om man tänker sol och bad.

Är det då en lyckad kombination? Vår familj och Langkawi? Nja, det skulle jag inte vilja påstå. Varför inte?

Stränderna är ju huvudgrejen när man åker hit. Det finns två på gångavstånd. Den första heter Chenang och är egentligen den finaste av de två. Men den är belamrad med jetski, trailers, bilar, båtar till parasailing, fallfärdiga solstolar och annat ståhej. Solande där är marginellt mer rofyllt än på IKEA:s parkering. Den andra stranden som heter Tengah och ligger nedanför vårt hotell är klart bättre och med svenska, eller rentutav europeiska, mått mätt är den fantastiskt bra.


Men vänder man sig helt om blir bilden en annan och inte fullt så vacker.


Och eftersom vi är väldigt, väldigt bortskämda slår vi inte direkt frivolter av hänförelse.

I övrigt är det nog 15 år sedan den sista charmen försvann härifrån. Jag vet inte vart den åkte. Dessvärre. Det mesta ser förresten ut att vara 15 år gammalt och utan tillstymmelse av underhåll. Det mesta är trasigt, och har varit länge. Vägen längs stränderna kantas av affärer som alla säljer samma typ av fotbollströjor, saronger, plastbollar, flip-flops i plast och t-shirts med "I Love Langkawi"-tryck. Hittills har jag inte sett nån handla i nån av dem och även vårt shoppingkonto lämnas orört.

Restaurangerna ligger även de utspridda längs gatan. Nu har vi inte provat nån i den högre prisklassen, men det mesta känns oinspirerat och tråkigt. Det är mest hamburgare, dåliga thai-kopior eller nåt som är friterat till oigenkännlighet.

Är allt då dåligt här? Nej, givetvis inte. Den ena stranden är ju som sagt faktiskt ganska bra. Vårt hotell är nåt av det fräschaste vi sett här. Rent, snyggt och framförallt helt. Igår spenderade vi en förmiddag på det stora akvariet som ligger ett par stenkast från vårt hotell. Det var ganska bra. Gott om fiskar, koraller, pingviner, ödlor och andra djur. 


Speciellt den yngre generation uppskattade besöket och clownfisken Nemo och hans kompisar är ju alltid poppis.


Jag själv uppskattar dock Nemo ännu mer om jag får hälsa på hemma hos honom i hans anemon ute på nåt korallrev.

2 kommentarer:

  1. Många fina bilder att inspireras av under,som ni redan förstått, väntarn på våren i Sverige. Ibland lite sol men kallt i vinden, hu. Bättre med solen där ni är det är det ingen tvekan om. Betygen är roliga, satta utefter en lång tid på plats och då blir det lite krassare. Antar man hade varit mer generös efter bara 1 v på plats. Hoppas resan fortsätter på ett bra sätt, att Malaysia blir vad ni hoppas på. Njut för stunden och ha roligt, det är väl det livet går ut på, skratta mycket åt allt. Tex att marcus slipper KUTIPP och PELARE. / Johnny

    SvaraRadera
  2. Ja, Johnny du har nog rätt. Men Koh Phayam och särskilt Koh Jum som vi var på inledningsvis var helt klart mest i vår smak. Inte en dag glömmer vi hur oerhört lyckligt lottade vi är som kan göra en sådan här resa tillsammans. Vi njuter i fulla drag.
    Mvh Marcus

    SvaraRadera