torsdag 1 juli 2021

Visby och ringmuren

De flesta associerar Visby med ringmur och rosor. Inte alls konstigt om man promenerar en stund genom den vackra och oerhört pittoreska stadskärnan där medeltiden lyser igenom mest överallt. Ett bra sätt att uppleva ringmuren är att helt enkelt ta apostlahästarna runt om hela klabbet.



Muren är 3,4 km lång och det finns bra promenadstråk (på vissa ställen mer som stigar) längs hela muren, så det blir en bra utflykt. Dessutom finns det informativa skyltar med jämna mellanrum, vilket gör det hela till en liten historielektion. Men då måste man orka läsa förstås. Fokus är givetvis på ringmuren från 1200-talet men man snappar även upp andra intressanta historiska detaljer, såsom exempelvis att det finns hela 17 kyrkoruiner innanför muren. Muren restes som en ”tull- och beskattningsmur” men då Hansan på 1280-talet beslöt att handel bara fick bedrivas i stöder fick man bråttom att förstärka muren till en försvarsmur. Och den var högst inåt land, det var nämligen där fienden fanns. Bönderna på den gotländska landsbygden var nämligen ordentligt förbannade då de inte längre fick göra affärer som de gjort i hundratals år. Mycket riktigt utbröt ett inbördeskrig på Gotland 1288 mellan Visby och landsbygd. Visby vann.



Många svenska städer med självaktning har guidade stadsrundturer. Visby är givetvis inget undantag. Här är det Gotlands Museum som står för fiolerna och har de turer med flera olika tema, så man kan välja efter intresse. Idag valde vi att gå turen som heter ”Ringmur, rosor och ruiner”. Under 1,5 timme fick vi veta det mesta som är värt att veta om det medeltida Visby av en mycket kunnig och vältalig arkeolog som dessutom hade en underbar dialekt. Vi lärde oss massvis och det mest häpnadsväckande i mina öron var att Valdemar Atterdags brandskattningen av Visby 1361 troligen aldrig ägt rum trots vad den berömda målningen visar och trots vad man fick lära sig i skolan. Visst kom han till Gotland och visst blev det ett vedervärdigt blodbad där runt 2000 gotlänningar fick sätta livet till. Men själva brandskattningen som visas på Hellqvists välkända tavla där Valdemar tvingar Visby-borna att fylla tre stora ekfat med rikedomar är troligen ren historieförfalskning. Man tror idag att detta är en ren lögn som medvetet spreds av svenska kronan då Gotland skulle försvenskas i mitten på 1600-talet, dvs 300 år efter Valdemars invasion av Gotland. Som om det skulle behövas då 2000 stupade till följd av Valdemars invasion. Vår guide drog intressanta paralleller till den historieförfalskning som sker i våra dagar, exempelvis av förintelseförnekarna.


Vi avslutade dagen med historieförfalskning i mindre skala, nämligen med ett besök i Lummelundagrottan. I många år tog nämligen en känd grottforskare i Stockholm (jag har redan förträngt hans namn) äran av att ha hittat vägen in i grottan, när det i själva verket var tre 14-åriga pojkar som stod för den våghalsiga bedriften. Våghalsiga med bred marginal över gränsen till dumdristiga. Det kändes betydligt tryggare att gå in i grottan idag än vad det kan ha känts för dem då de i ljuset av stearinljus kravlade sig in genom små trånga hål och skrevor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar