tisdag 13 juli 2021

Midnattssol och ett ställe i Kiruna där solen aldrig skiner

Att få se midnattssolen är en märklig upplevelse. Jag förstår ju hur det funkar i teorin med solen och jordaxelns lutning, men att verkligen få se det. 


Vi satte klockan på 00:15 och tog bilen upp till toppen på Loussavaara. Där uppe hade vi fin utsikt över Kiruna åt söder, men framförallt norrut mot vidderna och midnattssolen. Vi kom dit lagom för att se det stora röda kloten sakta närma sig horisonten, för att sedan ångra sig och långsamt börja stiga igen. Coolt!



På väg från parkeringen till hotellet fick vi en annan tydlig påminnelse om att vi är i Kiruna. Marken skakade nämligen till ett par, tre gånger. Sprängning i gruvan många hundra meter under oss, numera är de nere på närmre 1600 meter som djupast. De spränger på nätterna och låter sedan spränggaserna ventileras ut. Därefter transporteras malmen med den ena utrustningen större och kraftfullare än den andra till ytan där den görs till pellets innan den lastas på de lååånga, tuuunga tågen för transport till i huvudsak hamnen i Narvik. LKAB står faktiskt för 45% av tågtransporterna i Sverige. Smått obegripligt!


Dessvärre gör Covid-19 att det inte är möjligt att göra ett besök på LKAB:s besökscentrum på 500 meters djup. Något som är mycket tråkigt då jag verkligen skulle vilja se och lära mig mer om detta, men det är inte mycket att göra åt när situationen är som den är. 


Gruvan och LKAB är och förblir Kirunas stora pulsåder, så stor att de just nu håller på att flytta Kirunas centrum för att ge plats åt gruvan. Sprickorna från gruvan är nämligen på väg mot nuvarande centrum, vilket verkar mycket rimligt när man tittar på staden från Loussavaaras topp.



Staden som sådan kan knappast kallas vacker och det blir ju inte bättre av att alla vet att centrum kommer flyttas och/eller rivas. Inte så lönt att bege sig in i några renoveringsprojekt alltså. Det byggs däremot för fullt där det nya centrumet ska ligga och på de nya vägar och broar som behövs. Man har dessutom beslutat att flytta 39 byggnader med högt kulturvärde. Hur de exempelvis ska lyckas flytta den stora kyrkan övergår mitt begränsade förstånd.



Men det säger en hel del om hur mycket kosing LKAB (och därmed staten) drar in då de har råd att finansiera flytten av en stad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar