fredag 23 juli 2021

Äntligen!

Äntligen fick vi se det där gula varma klotet igen. Vi har haft det lite motigt med vädret sedan vi kom till Gällivare. Inte så mycket regn, men kallt och blåsigt. Men så idag sprack det upp. Till och med vinden mojnade lite. Vi tog tillfället i akt och gav oss på Marsfjällen. 


Marsfjället är södra Lapplands högsta topp med sina modiga 1589 meter över havet. Vi hade dock inga ambitioner om att nå toppen utan satte sikte på Marsfjällskåtan. Från Fatmomakke är det 7 km och 300 höjdmeter, vilket kändes lagom för oss. Vandringen var relativt enkel, hyfsat underlag och inte speciellt brant. Mestadels går leden i skog och följer en vackert forsande och porlande fjällbäck. Sämre kan man ha det.



När man kommer högre upp skiftar skogen karaktär. Granarna försvinner och ersätts med låga fjällbjörkar. Kåtan ligger ganska precis på trädgränsen och väl där belönas man av storslagna vyer över topparna runt omkring en. En annan belöning är så klart en god kopp kaffe och en macka i solskenet!




Fatmomakke är i sig en egen sevärdhet. Det är en gammal men fortfarande aktiv kyrkstad med anor från 1700-talet. Dit var det relativt enkelt att ta sig med båt från kringliggande platser och det byggdes upp enklare bostäder runt kyrkan för att husa kyrkobesökarna. Fatmomakke blev med tiden en viktig plats för såväl samer som nybyggare. Idag finns det utöver kyrkan ett hundratal byggnader. I huvudsak kåtor som samerna använde, men även timrade hus som nybyggarna nyttjade. Flera av byggnaderna är sedan sekelskiftet 1700/1800 eller tidigt 1800-tal. Som att strosa omkring i ett norrländskt Skansen i miniatyr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar