lördag 24 juli 2021

Stekenjokk

Ytterligare 45 min åt nordväst från Saxnäs, nära den norska gränsen ligger Stekenjokk. Över Stekenjokk-platån som är på 876 meters höjd över havet går Sveriges högsta asfalterade väg, den så kallade Vildmarksvögen. Vägen börjar i Vilhelmina, gör en loop åt nordväst mot Norge, vänder söderut in i Jämtland och slutar i Strömsund. Eller tvärtom, så klart. Men det är sträckan över Stekenjokk som är mest speciell. Den vägsträckan plogas fram i början av juni och är öppen tills snön kommer i oktober. 


Så här brukar det se ut när vägen över Stekenjokk plogas fram:



Från Stekenjokk kan man njuta av vildmarken och kalfjället tryggt och myggfritt bakom sin vindruta. Drive-in till kalfjället skulle man kunna säga. Men om man vill kan man stanna var som helst och bege sig rakt ut på fjället. Och det vill man. Vi stannade där vägen passerar Jetnernsälven och vandrade längs älven norrut. Det fanns ingen tydlig led, men småstigar lite överallt. På andra sidan älven gjorde berget Sipmehke, vars topp ligger på gränsen till Norge, oss sällskap. Eftersom man redan är på kalfjället är det ingen stigning att tala om och vandringen slingar sig behagligt längs älven. 



När man befinner sig här bland fjällen känner man sig ganska liten och obetydlig som människa. Vidderna är enorma och vyerna enastående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar