söndag 11 juli 2021

Trollsjön och Kärkevagge

Från Kiruna är det en dryg timme med bil till Abisko. Sista delen av vägen kör man längs Torneträsk, som för övrigt är Sveriges sjunde största sjö. Och näst djupaste. Emellanåt ser man också de långa tågen, tungt lastade med järnmalm från gruvorna i häromkring på väg på Malmbanan mot hamnen i Narvik. Fortsätter man vägen förbi Abisko mot Narvik ytterligare knappt tre mil kommer man till en plats med några parkeringar längs vägen. Man är nu vid tågstationen Låktajåkka, runt åtta kilometer från Riksgränsen. Här hittar man en pil som pekar rakt söderut ut bland bergen. På pilen står det ”Trollsjön” och den markerar starten på en av de bästa dagsturerna i grannskapet (det är långt mellan grannarna här…). 


Turen börjar på cirka 480 meters höjd och inledningen barkar av uppåt ganska brant till runt 720 meters höjd. Här planar leden ut och man får sig en fantastisk vy till livs.



Leden fortsätter på skrå längs dalgången Kärkevagge. Dalgången är lite speciell då den till stora delar är fylld med stora kantiga och spetsiga stenbock. På slutet går leden lite uppåt igen innan man når Trollsjön på 815 meters höjd. 



Trollsjön ska vara Sveriges renaste och klaraste sjö med ett djup på 36 meter. Vid vackert väder ska man till och med kunna se bottnen på sjön. Så fint väder hade vi dessvärre inte riktigt, men vi njöt av vyerna och av vår medhavda fika. Med energireserverna påfyllda påbörjade vi sedan vår sex kilometer långa vandring tillbaka mot Låktajåkka station, men nu var det nerför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar