fredag 16 juli 2021

Smått och gott från Lappland

Nejdå, bloggaren har inte gått och brutit skriv-pekfingret (snacka om pekfingervalsen när man skriver på sin lilla iPhone…) utan har bara haft annat att bestyra. Så det tänkte jag ta igen nu med en kort resumé över de senaste dagarna.


Vår sista dag i Kiruna blev inte i Kiruna utan i Abisko (igen). Egentligen hade vi tänkt att köra till Nikkaluokta, men ändrade oss då vi tänkte att det är mer kalfjäll i Abisko. Sagt och gjort, vi styrde mot Björkliden cirka en mil väster om Abisko. Björkliden är en semesteranläggning med underbart läge en bit upp på fjället och med vidunderlig utsikt mot Lapporten och Torneträsk. En av fördelarna med Björkliden är att man kommer nästan ända upp på kalfjället och slipper därmed den minst intressanta vandringen i fjällskog (och därmed myggen) och framförallt en hel del höjdmeter. Vi valde att vandra till Kratersjön via Midnattssolsröset och var uppe på kalfjället i princip hela den sju kilometer långa och relativt enkla vandringen. Den fantastiska utsikten var vår ständiga följeslagare.



Därmed tackade vi Kiruna och framförallt Abisko för de fantastiska naturupplevelserna och väldigt nöjda kunde vi påbörja den långa färden söderut. Den färden inleddes med resans värsta väder hittills, vilket var synd då vårt besök på samevistet Nutti Sami Siida i Jukkasjärvi blev lite väl blött för vår smak. Annars var det intressant att få inblick i samernas historia och kultur. Visste ni att samerna har 300 ord för snö? Det säger en del hur viktig naturen är för samerna. Trots det dåliga vädret kunde vi hälsa på Rudolf och hans kompisar. Just nu växer hornen med en centimeter per dag och är tydligen ömma. Vi fick därför förhållningsorder om att inte röra deras horn.



På tal om renar så har vi sett förvånansvärt få renar. Inga alls under våra vandringar och bara en handfull från bilen (om man bortser från vägRENEN då alltså - ursäkta, men jag var tvungen).


Igår kväll kom vi fram till Gällivare och vår stuga på Dundret. Det var också på Dundret vi valde att spendera vår första dag här. Vi vandrade direkt från stugan och upp på kalfjället. Först till Lilla Toppen och sedan vidare till Västtoppen (813 m över havet). Från Västtoppen har man fin utsikt över bland annat Kebnekaisemassivet även om det var lite för molnigt för att vi skulle kunna urskilja Nord- och Sydtoppen. På vägen dit och tillbaka har man istället bra utsikt över Gällivare och Malmberget som nästintill vuxit ihop.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar