onsdag 21 juli 2021

Fångad av en stormvind

Igår morse lämnade vi ett kylslaget Gällivare bakom om oss. På kvällen, 55 mil senare, nådde vi ett lika kylslaget Saxnäs. Och blåsigt.


Vi har lärt oss att det finns två Saxnäs relativt nära varandra. Ett är Saxnäs i Sorsele kommun, där är vi inte. Vi är nämligen i Saxnäs i Vilhelmina kommun. Det är en liten by med runt 130-140 själar som ligger drygt en timme nordväst om Vilhelmina, inklämd (nåja…) mellan Kultsjön, Satsfjället och Marsfjällen. Berg och sjöar alltså, låter som att det skulle kunna vara riktigt vackert. Det är det! 


Dessvärre är det också lite kallt, men framförallt blåsigt. Trots detta valde vi idag att vandra upp mot Satsfjällets topp som ligger på 1113 meter. Första biten gick i låg skog med fjällbjörk, men snart kom vi upp på kalfjället och kunde börja njuta av vyerna. När vi närmade oss toppen tog vinden i allt mer. Vi hittade ett ställe bakom en klippkant där det på nåt outgrundligt vis faktiskt var lä från vinden. Där njöt vi av en lättare fika, men framförallt av en helt makalös utsikt. 



När vi var redo att ta oss upp på toppen märkte vi att vinden ökat ännu mer. Det blåste nåt sjukt mycket, vind/regnjackorna smattrade kring armar och ben, mössor och glasögon höll på att blåsa bort. Så bara ett tjugotal höjdmeter från toppen valde vi att vända om för att gå ner igen. Det blev ett misslyckat toppförsök alltså. 


Enligt SMHI ska det blåsa 8 m/s och upp mot 16 m/s i vindbyarna. Men det är nere i byn vid sjön, uppe på runt 1100 meters höjd blåser det betydligt mer. Vi håller alla tummar vi har för att vinden mojnar. Det är ju liksom vandringar på kalfjället som är grejen häromkring och de är bra mycket mer njutningsfulla om man kan stå upprätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar