måndag 26 juli 2021

Med smak av Norrland

Nu när vi lämnat Norrland bakom oss för denna gång måste vi avhandla ett viktigt ämne; norrländsk mat.


Vi brukar vilja prova på den lokala maten när vi reser, så också nu. Det jag först kommer att tänka på är givetvis ren. Vi har ätit ren i olika former och det är något vi uppskattar, men så gillar vi ju vilt i största allmänhet. Det som gjort störst intryck på mig är helt klart souvas. Souvas är nordsamiska för ”rökt”, och det är precis vad det är. Innan renköttet röks ska det dock saltas. Vid servering skivas köttet tunt och steks, ofta tillsammans men bacon och lök. Det blir som en samisk variant på kebab. Mycket gott! Ofta serveras det med mos (till exempel i en tunnbrödsrulle) eller med sallad. Eller i ett pitabröd. Men vi har också sett det på menyn på flera bättre restauranger. Så här ser en souvasrulle från Espes gatukök i Kiruna ut (den är godare än den ser ut, jag lovar):



En kväll gjorde vi en norrländsk variant på tapas med kallskuret från ren och älg. Det var salami på ren, varmrökt renstek samt ren- och älgkorvar. Detta var också gott, men salt. Det gick mycket dricka, tur att man kan släcka törsten med Norrlands Guld…



På fiskfronten är det röding för hela slanten. Vi har provat både lättrökt med sommarprimörer och som klassisk rödingklämma. Mycket gott det även det!



En annan lite kul norrländsk specialitet är kaffeost. Antingen gör man som de rättrogna och lägger bitar av ost direkt i kaffet. Eller så gör man som vi gjorde; äter den ljummen med hjortronsylt. Osten gnisslar tydligt mellan tänderna och påminner i konsistens om halloumi, men inte alls lika salt. 



På tal om hjortron så är det tydligen ett rekordår för dem i år, men vi har inte sett så mycket hjortron i skogen trots alla våra vandringar. Några enstaka solmogna bär har slunkit ner. Men på Ica har de sylt som jag har i frukostfilen. Det är samma sylt som på Ica i Skåne, men det är vardagslyx ändå.


Tunnbröd, både hårt och mjukt, har speciellt barnen gärna stoppat i foderluckorna. På ska det då helst vara mjukost med rökt ren. 


Så för att summera har den norrländska maten mycket gott att bjuda på. Men trots flera dagar på Höga Kusten gav vi blanka fasiken i surströmmingen. Den får de ha för sig själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar