söndag 25 juli 2021

Mitt i prick?

Vi körde norrut när vi skulle fortsätta vår färd söderut. Vi vill nämligen köra hela varvet på Vildmarksvögen, speciellt idag i strålande solsken från en klarblå himmel. Vägen upp till Stekenjokk längst i norr körde vi ju redan igår, men nu fortsatte vi längre västerut innan vi vände söderut och körde i princip längs gränsen mot Norge. Stekenjokk är ju som jag nämnde redan igår sanslöst vackert och vidderna fenomenala. Men även nedanför trädgränsen hela vägen tills man kommer till Gäddede är som att köra runt i ett gigantiskt vykort. Det är kodak-moment mest hela tiden. Eller, insta-moment heter det väl nu för tiden. Stilla sjöar som snöklädda toppar speglar sig i. Branta klippor som störtar halsbrytande ner mot vattnet. 


Längs Vildmarksvägen tänkte vi göra ett stopp vid Hällingsåfallet. Tills vi upptäckte att informationsbladet kring Vildmarksvögen är direkt felaktigt. Fallet ligger inte alls längs vägen, det ligger på andra sidan sjön! Inte går det att skylta vettigt heller. Det blev en omväg på cirka 50 min innan vi nådde fallet. Många fula ord! Bara att bryta ihop och komma igen som Elofsson sa. 


Efter en evighetslång grusväg kom vi fram till leden till fallet. Vi nådde efter ett par kilometers vandring bortre änden av Sverige längsta kanjon (visst låter det lite töntigt på svenska?) med sina 800 meter. 



Vi fortsatte natuligtvis framåt och uppåt längs kanjonen och snart hördes fallets rytande. Hällingsåfallet är 43 meter högt och därmed Sveriges fjärde högsta. När vi kom allt närmre fick vi också allt bättre vyer av själva fallet. Även om fallets höga höjd i kombination av den smala kanjon det störtar ner i gör det svårt att får riktig överblick. Mäktig naturupplevelse i alla fall! 



Framemot kvällen nådde vi Östersund och nu kändes det som att vi ”kommit ganska långt söderut”. Nja, inte riktigt… Avslutningen på dagen fick bli ett spontanbesök på skidskyttestadion. Kul att se i verkligheten hur långt det är till de gäckande svarta prickarna. Och hur små de är. Dessvärre kunde vi inte låna några riktiga gevär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar