söndag 22 mars 2015

Koh Lipe - på väg åt fel håll

Sent i går eftermiddag kom vi så fram till Koh Lipe efter en ganska lång resa. Båten från Koh Lanta skulle ta 5 timmar, men först var den en timme sen och sen tappade vi ytterligare en halvtimme när vi av någon anledning fick byta färja.

Nåja, vi kom i land på den stora södra stranden (Pattaya) och direkt uppe i strandkanten hittade vi vår resort; Blue Tribe. Vi checkade in i vår beach front bungalow och det låter dessvärre mycket bättre än vad det var. Bungalowen var enkel, men välvårdad och prydlig. Problemet var läget. Inklämd som den är mellan två restauranger och en strid ström av turister några meter framför verandan. Lugnt och tyst mellan 03 och 06. Ungefär.

Vi dumpade vårt bagage och begav oss ut för att se oss omkring. De första intrycken var inte alls positiva. Det kändes som att ett nytt Phi Phi är på gång här. Med det menar jag en underbart vacker ö som människan gör sitt bästa för att förstöra. Och håller på att lyckas. Längs med stranden ligger restaurangerna och barerna som på ett pärlband. Alltför många, alltför skräniga. Och i vattnet ligger mängder av båtar. 


Vi tog Walking Street som är huvudgatan tvärs över ön. Här blev det ännu värre. Trots att jag aldrig varit på Kiviks marknad var det den bilden som dök upp i mitt huvud. Mängder av människor, lika många affärer som säljer allt möjligt och omöjligt.


De ödsliga stränderna på Koh Jum kändes väldigt avlägsna. Bortskämda - vi? Ja, absolut!

En natt senare påbörjade vi vår damage control. Först bytte vi till en bungalow några rader in från stranden och genast blev boendet avsevärt mycket bättre; både tystare och lugnare, samt med en fin trädgård runtomkring. Därefter spenderade vi dagen med att kolla in resten av ön för att eventuellt kunna hitta några guldkorn. Vi började med att ta oss till öns östkust, eller Sunrise Beach. Helt klart en trevligare strand, även om det fortfande finns lite väl mycket människor, restauranger och longtailboats för att passa vår smak. Här ska det även gå att snorkla direkt från stranden. Det ska vi prova nån dag. 


Vi fortsatte promenaden norrut. Där hittade vi Sunset Beach, en mer eller mindre bortglömd strand. Dessutom var den riktigt fin.


Så trots det dåliga första intrycket kan våra dagar här säkert bli bra. Det gäller bara att tillbringa så lite tid som möjligt på Walking Street och Pattaya Beach.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar