måndag 16 mars 2015

Doften av curry

Idag var det min tur att smita iväg från den allmänna kvällscirkusen (läs: 3 barn & 2 vuxna som ska duscha och äta middag, varefter de 3 barnen ska nattas), för att gå på matlagningskurs. Samma lärare som Marcus hade, Pom, dök upp i köket och eftersom jag var dagens enda elev blev det en privatlektion i thaimatlagning. 

Örter är mycket viktiga i thaimaten och jag fick bl a lära mig att söt thaibasilika har man i har man i stir fry-rätter, medan den starka är för curry-rätter. Aubergine är också en viktig ingrediens och de finns i många modeller och färger, både runda, avlånga och mittemellan.

Första rätten vi lagade var papayasallad - Som Tam. Som svensk tror man gärna att det ska vara en lite sötare sallad, men så är icke fallet för man använder omogen (green) papaya. Dressingen innehåller förvisso lite palmsocker, men mängden chili gör att salladen upplevs som stark snarare än något annat.


Nästa rätt var en av de thailändska nationalrätterna - Pad Thai (stekta nudlar). Nudlar är inte något som är en del av min dagliga kost, men är det matlagningskurs så är det.
:-) Dessutom var det risnudlar, så inget gluten iallafall. Ris- och glasnudlar är det som finns här - äggnudlar verkar vara ett Santa Maria-påfund. ;-)


Ingen riktig thaimatlagningskurs utan att man får göra sin egen currypasta. Idag stod grön currypasta på menyn, så vi öste ner diverse kryddor, örter och rötter i en mortel och sen var det bara att ge järnet. Jag kunde hoppat över armhävningarna tidigare idag. ;-) Till slut var allt mosat och basen till den gröna curryn med kyckling var klar.


Den fjärde och sista rätten på menyn var räkor i tamarindsås. Räkorna doppades i räkmjöl(!) och friterades sedan raskt.
Tamarindsåsen bestod i princip bara av mosad tamarindfrukt blandad med vatten, som man fräste med lite olja och socker. Det blev en god, lite sötsyrlig sås av det.


Den gröna curryn var riktigt krämig och fin, säkerligen beroende på att kokosmjölken fick reducera rejält under tillagningen. Ska man säga något negativt om thaimaten är det, i mina lgon, lite väl generösa användandet av socker. Visst, det är en smakförstärkare och visst blir det gott, men vårt eget experimenterande hemma i köket kommer definitivt delvis bestå i att hitta vägar runt sockret.

3 kommentarer:

  1. Man blir sugen! Och vilken söt kock :-) Kram Hanna

    SvaraRadera
  2. Haha; hårnät is da shit - lyfter vilken outfit som helst! ;-) Kram Matilda

    SvaraRadera
  3. Spännande! Nu har ni några goda uppslag att testa när ni kommer hem!

    SvaraRadera