tisdag 17 mars 2015

Ett stort akvarium

45 minuter med speedboat sydväst om Koh Lanta ligger Koh Rok. Dit styrde Svante, Algot och jag kosan idag. Det var snorkling som stod på agendan. Vi åkte iväg med förhoppningen att det skulle bli bättre än när vi åkte till Phi Phi häromveckan.

Koh Rok är (precis som vanligt) egentligen flera öar, där de två största heter Koh Rok Nok och Koh Rok Nai. De två små öarna skiljs åt av ett sund på knappt en kilometer. Sundet kantas av två underbara stränder på var sin sida.


Det var i och kring detta sund som vi snorklade. Vårt första stopp bjöd på ok snorkling. Där fanns ganska mycket koraller, men inte så mycket fisk. Nästa ställe var betydligt bättre. Stora fina koraller, sjöborrar, lite anemoner och en hel del fisk. Vi såg mängder med små färgglada saker och en del större fiskar. De största var upp emot en meter långa.

Lunchpaus. Vi intog lunchen på den ena stranden eller på Hat Man Si, som är nationalparkens administrativa center. Och med utsikt över ett av de mest turkosa hav jag nånsin sett (Withsunday i Australien är etta på den listan). Koh Rok och Hat Man Si är också känt för att där finns stora ödlor. Vi fick veta att de är ganska skygga, men i slutet av lunchen hörde vi hur det började tisslas bakom oss. 50 meter in i skogen hade ett par av våra medresenärer fått syn på en ödla. Den verkade inte det minsta skygg utan visade gärna upp sin drygt två meter långa kropp och lät sig villigt fotograferas.


Vi smälte maten och mötet med ödlan genom att ta ett bad från den underbara stranden. Innan vi återvände hem hade vi ett stopp för snorkling kvar. Barnen kände sig dock mätta på snorkling så istället blev vi avsläppta på stranden på den motsatta sidan. Det som mötte oss där var en ännu finare strand. 


Denna magiska strand delade vi med ett femtontal personer och ett otal färgglada fiskar. Det visade sig nämligen att det fanns fina koraller och fiskar bara 25 meter ut från stranden. Jag betvivlar att de som åkte med till sista snoklingsstoppet fick bättre snorkling än vi.

3 kommentarer:

  1. Har också varit på Koh Rok och minns den fantastiska stranden och vattnet. Minns också de retliga "vattenmyggen" som gjorde att man inte pallade vara i vattnet för länge. Märkte ni av dem? Hälsningar Helena L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, på Koh Rok märkte vi inte av dem. Vi har bara stött på de små rackarna några av dagarna på Koh Phayam. Men aldrig så att det hindrade oss helt från att bada.
      Marcus

      Radera