söndag 29 mars 2015

Bebe

Fem månader gammal och redan en oerhörd förmåga att hamna i centrum. Jag tänker inte på Vidar (han är ju betydligt äldre), även om man lätt skulle kunna tro det. Nej, jag tänker på en av Vidars kompisar här på Lipe. Bebe. 

Bebe är en javanesisk (heter det så?) makak. Hon bor sedan tre månader här på Blue Tribe tillsammans med Luca, hans personal och några hundar och katter. Hon är lekfull, busig och kelig. Av hennes traumatiska första månader i livet ser man inte många spår.


Bebe föddes av en hårt förvärvsarbetande mor och då det är taskig föräldraledighet och barnomsorg för makaker fick hon bokstavligt talat hänga med mamma till jobbet. Det vill säga hängande vid sin mammas bröst flänga upp och ner i palmer för att plocka kokosnötter. Det var då den hände. Arbetsplatsolyckan. Bebe föll handlöst från toppen av en palm. Hon blev alldeles blåslagen och fick ett flertal rivskador. Bland annat i huvudet. Skötare och annan personal rusade till för att hjälpa henne. Och då, mitt i kalabaliken, passade mamma makak på att rymma ut i djungeln.

Vad gör man med en två månader gammal och blåslagen makakunge? Låter henne återgå till ett liv i det vilda? Njae, den enda som skulle tjäna på det är den pytonorm som fått henne på sitt middagsbord. Så istället fick Luca ett samtal och hux flux hade Bebe fått ett nytt hem.

Så fort vi närmar oss Bebes domäner pekar Vidar vilt mot henne och gör apljud. Han ska absolut dit. Genast. När han kommer tillbaka i bungalow fortsätter han att peka och göra apljud. Länge.

Om man är makak och tvunget ska leva i fångenskap så kan man nog inte hamna på så mycket bättre ställe. Planen är att Bebe, när hon blivit lite äldre, ska få en herrbekant och tillsammans ska de få bo i en stor inhägnad i trädgården. Vi får hoppas att de lever lyckliga där i alla sina dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar