söndag 31 maj 2015

Yellowstone

Yellowstone är världens första nationalpark och har sedan fått stå modell för själva konceptet med nationalparker. Det är lätt att förstå varför. Det helt enkelt ett fantastiskt ställe. 

Det allra mest häpnadsväckande med Yellowstone är hur mångfacetterad naturen är. Där finns alla de termiska fenomenen, det rika djurlivet, de fanatiska vyerna, de djupa kanjonerna, de spektakulära vattenfallen, de snöklädda bergen, de glittrande sjöarna, de djupa skogarna och mycket mer.

Vi fick ju en bonusdag i Yellowstone tidigare, men när vi kom tillbaka till Yellowstone "på riktigt" spenderade vi de första två nätterna i Fishing Bridge i sydost och den tredje natten i Madison i väst. Vår första hela dag valde vi att köra norrut, mot Mammoth Hot Springs. Men redan vägen dit erbjöd fina naturupplevelser. Vi fick se tre coyotes, en björn, några "elk" och en hel del bisonoxar. Givetvis. Elk är förresten ett stort hjortdjur som påminner om älg, men är lite mindre. Det finns älg här också, men den kallas moose. 

Eftersom vädret var helt ok när vi väl var framme i Mammoth Hot Springs valde vi att göra en vandring på förmiddagen. Vi gick till Beaver Ponds och tillbaka. Det blev en runda på drygt åtta kilometer av ganska lätt vandring. Vi fick oss en massa fina vyer till livs och vi fick även se en del djur. Dessvärre inga bävrar men spåren efter dem var tydliga. Dammar och till hälften avgnagda träd. 



Mammoth Hot Springs är ju annars mest känt för sina varma källor som ger avlagringar till terrassform. Även dessa tog vi oss en titt på. Ganska spektakulärt. 


Vägen tillbaka till Fishing Bridge tog sin lilla tid då en flock bisonoxar bestämde sig för att istället för att pulsa fram i snön i skogen använda vägen. Båda filerna. Och ingen hade berättat för dem att långsamgående ska släppa fram snabbare trafik. Inget trafikvett alls!

En stund senare fick vi en angenämare sammandrabbning med vilda djur. Alldeles vid vägkanten stod nämligen en svartbjörnshona och hennes två ungar. Vi passerade lugnt och stilla på fem meters avstånd. Mäktigt!

Vår andra hela dag hade vi ingen lycka med djurgudarna. Vi såg förstås massvis med bisonoxar, men annars var det ganska snålt. Även den andra dagen körde vi norrut, men åt nordost istället för nordväst. Vädret var riktigt skönt på förmiddagen och vi vandrade "Lost Lake"-rundan. Återigen en vacker vandring som bjöd på vackra vyer, både över sjön och de omgivande bergen. 


Under vår vandring såg vi en älg springa iväg och några "pika". Pika är små ekorrlika varelser som bor i gångar under marken. I samma stund som vi kom tillbaka till husbilen kom de första regndropparna och sedan regnade det (till och med snöblandat) från och till under eftermiddagen. Vi tog en kort tur ännu längre åt nordost med bilen, in i Lamar Valley som är känt för sitt rika djurliv. Där var flera stora hjordar med bisonoxar och en del pronghorn. Pronghorn är ett hjortdjur i ungefär samma storlek som rådjur, men snabbare. Det ska tydligen vara världens näst snabbaste djur, efter geparden. 

När vi lämnade Yellowstone kände vi oss nöjda. Vi hade fått se det mesta av både vyer och djurliv. Visserligen är Yellowstone stort och möjligheterna till spännande vandring är i princip obegränsade, men vandra tänkte vi ju även göra på nästa anhalt; Grand Teton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar