torsdag 14 maj 2015

Tja, dom har kanske rätt

Jaha, är då Vancouver världens bästa stad att bo i? Tja, kanske det. Svårt att avgöra efter bara en knapp vecka här, men det är i varje fall en väldigt vacker och trevlig stad. 

Vad är det då som gör Vancouver så vacker och trevlig? Ja, det finns väl lika många svar som det finns besökare i Vancouver. Jag tänkte i varje fall sammanfatta våra intryck.

Vattnet - I princip alla vackra städer ligger vid vattnet, så även Vancouver. Downtown ligger på en halvö, så havet är alltid nära. På andra sidan vattnet ligger de andra stadsdelarna utspridda.


Grönskan - Vancouver ligger där det ursprungligen är tempererad regnskog. Det märks. Dessutom har de varit kloka nog att behålla mycket av grönskan och växtligheten även i de centrala delarna av stan.


Stadsplaneringen - I Vancouver har man gjort tvärtom. Stället för att fylla centrum med tråkiga kontorslokaler har de byggt bostadshus. Det innebär att centrum känns väldigt levande och inte bara fyllt av slipsnissar.

Naturen - Bara precis utanför stan tar regnskogen vid. Det innebär att det är är väldigt nära till enastående naturområden.



Närheten - Få ställen på detta klot kan stoltsera med att ha så nära till så mycket. Under en och samma dag kan man välja mellan alpin skidåkning, strandliv, storstadsbesök, regnskogshiking och mycket annat.

Storleken - I storstadsområdet bor knappt 2,4 miljoner människor. Det innebär att utbudet av nöje, shopping, restauranger och liknande tillfredsställer de allra flesta.

Människorna - Kanadensarna är genuint trevliga, vänliga och gästvänliga. Vi har flera gånger haft spontana samtal med människor vi mött på gatan. Hur ofta har man det hemma?

Så dom har kanske inte fel, de som hävdar att Vancouver är världens bästa stad. Hur som helst så lämnar vi nu Kanada för att åka över gränsen till USA. Där byter JordenResaRunt skepnad igen. Från att ha varit storstadsfokus ett tag blir det nu en dryg månad med naturfokus. Klippiga Bergen - here we come!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar