lördag 23 maj 2015

The Wild Wild West

Cody. Denna lilla håla in the Middle of Nowhere. Varför åker man då hit? Ja, själva namnet Cody ger faktiskt en bra ledtråd. Staden grundades nämligen av William F. Cody. Ringer det några klockor? Inte? Ok, Mr Cody var mer känd som Buffalo Bill.

Vilda Västern är sedan länge försvunnen, men i Cody har de ansträngt sig för att bevara så mycket som möjligt av sitt gamla arv. Cody är nog den stad som är mest Vilda Västern av alla amerikanska städer, men man måste titta ganska noga för att se det. Dessvärre. Eller dessbättre kanske.

Stadens största attraktion är ett stort museum som heter "Buffalo Bill Center of the West". Föga förvånande handlar det om Buffalo Bill, men även om indianer, västerns vapen, konst och natur. 


Buffalo Bill var en man med många talanger. Han hade i början av sin karriär många yrken i västern. Boskapsskötare, ponnyexpressryttare, formidabel buffeljägare (det var så han fick sitt smeknamn) och lika formidabel scout åt militären. I takt med att hans rykte växte satte han upp föreställningar om sig själv och sina äventyr och bedrifter i vilda västern. Det gjorde hans rykte än större och föreställningarna växte. Snart var han mer av en entreprenör och teaterdirektör som skötte en ensemble på 700 personer som reste USA och Europa runt. I slutet av 1800-talet var han en av världens mest kända och avporträtterade män.

Museets indianavdelning var minst lika intressant med många föremål, kläder och beskrivningar av indianernas liv och traditioner. 



Det var intressant att notera hur bokutbudet i museishoppen såg ut. Hyllmeter efter hyllmeter med säkerligen intressanta böcker om den vite mannen och hans vedermödor när västern erövrades. I princip inga böcker med indianerna i fokus.

Vi är totalt ointresserad av vapen, men det är vi nog helt ensamma om här. Mängden gevär i vapenavdelningen var ofantlig. De var sorterade efter tillverkare, modell och åtgång. Smått osannolikt.

Arvet från vilda västern syns på många fler ställen. Tyvärr missar vi ett par av de andra höjdpunkterna då vi är här ett par veckor för tidigt. Jag tänker på den dagliga rodeon och den dagliga shot-out som spelas upp mitt i stan. Då utspelas en revolverduell med skådespelare framför Buffalo Bills gamla hotell på Codys huvudgata. 

Ungefär varannan affär längs huvudgatan säljer cowboyattiraljer och indianhantverk. Det är Stetsonhattar, boots, skjortor, lasso, skinnkläder, bälten och så vidare. Det är ganska kul att gå och titta i dem. Lite mindre tingel-tangel-varning än i Asien, även om sådant också förekommer.


Dessutom har Cody sitt eget Skansen, men med autentiska vilda västernhus från slutet av 1800-talet istället för skånelängor. Dessvärre regnade vårt besök där i dag bort, men vi gör ett nytt försök i morgon på vägen tillbaka till Yellowstone.

Vi planerar att stanna tre nätter i Yellowstone denna gången och sedan direkt ytterligare tre nätter i Grand Teton. Grand Teton är en stor nationalpark som ligger direkt söder om Yellowstone. Vi räknar därför kallt med att hamna i internetskugga i en knapp vecka. Men vi kan lugna alla trogna läsare av JordenResaRunt att vi kommer att sammanfatta alla höjdpunkter när vi väl är uppkopplade mot omvärlden igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar