måndag 4 maj 2015

3 månader

3 månader är en lång tid, men samtidigt kan 3 månader flyga förbi. Så känns det med JordenResaRunt. Det känns som att vi varit borta länge då vi fått uppleva så mycket, samtidigt känns som det var häromdagen vi traskade hemifrån i snöblasket. 

Nu är vi i slutet av vår vistelse i Asien och vi har precis kommit till Hong Kong. Vilket på sätt och vis är lämpligt då det är få ställen där öst och väst möts så tydligt. Hong Kong känns på många sätt som en storstad i väst, men så på något ställe så är det helt plötsligt väldigt asiatiskt.


Idag har vi stannat på Kowloon-sidan och tittat på den delen av stan. Lite shopping, lite lek på fina lekplatser, besök på ett litet men fint rymdmuseum, promenad längs vattnet på Avenue of Stars. Där passade vi på att hälsa på Bruce Lee.


I och med att vi lämnade Vietnam igår kom vi också in i en ny fas av JordenResaRunt. Det är inte längre fokus på sol och bad, utan det är städer, natur och kultur som blir vårt fokus under andra halvan av vår resa. Därför kan det kanske vara på sin plats att rekapitulera våra första tre månader. Låt oss ta det från början.

Phuket - Nai Thon
Bra ställe att börja på, men totalt charmlöst. Stranden och baden var fina, men vi lär knappast återvända.

Koh Phayam
Avslappnad och behaglig atmosfär. Stranden var lång och bred, och baden helt ok. Bra mat och prisvärt. Största nackdelen är helt klart resan dit. Räkna med en hel dag i varje riktning.

Koh Jum
Vår favorit. Öde stränder, god mat, lugnt och behagligt. Stränderna och vattnet är inte de vackraste vi sett, men å andra sidan får du ha dem nästan för dig själv. Total avkoppling. Till Koh Jum återvänder vi nog och bättre betyg är det svårt att få i vår värld.


Koh Lanta
Det är extremt enkelt att var turist på Koh Lanta. Allt finns nära och behändigt. Lite för enkelt. Vilket gör att det bli lite väl turistigt för vår smak.

Koh Lipe
Utan tvekan den vackraste ön vi varit på. Vykortsvyer med vita stränder och turkost vatten var man än valde att titta. Men. Ett turistinferno av Guds nåde. Överexploaterat är bara förnamnet. Jag har väldigt svårt att acceptera oansvarig turism och Koh Lipe är trots sin skönhet det enda ställe jag längtat bort ifrån.

Langkawi
Malaysia. Annan kultur, annan mat. Nja, även om stranden och boendet var helt ok var det inte riktigt i vår smak. Det kändes inte genuint. Det verkar som om man tänkt att här har vi några fina stränder, vi borde kunna locka hit massvis av turister. Sen har dom gissat vad dessa turister kan tänka vilja ha. Och misslyckats ganska grovt. Åtminstone med vad dessa fem turister vill ha.

Kuala Lumpur
Storstad, och det var trevligt som omväxling. Men ärligt talat upplevde vi att det inte fanns så värst mycket att se och göra.

Siem Reap / Angkor Wat
Kambodja, ny kultur och ny mat igen. Den här gång föll det oss bättre i smaken. Att templen var fantastiska gjorde det ju inte sämre. Här kändes det som att de tog sin uppgift att förvalta sina skatter på allvar. Dessutom upplevde vi att de tagit sitt egna, det khmerska, och stolt byggt på för att visa upp för omvärlden. Det kändes kort och gott äkta. Att återvända till Kambodja för att utforska landet mer står definitivt på att-göra-listan.

Mui Ne
Vietnam. Även om Mui Ne som område betraktat inte var mer än helt ok, så gav landet Vietnam mersmak. Vi gillade människorna, maten och kulturen. Dessutom finns det mycket i Vietnam som är osett och ogjort för oss, så vi kommer att återvända. Men barnen får bli lite större först.

Ja, vi har hunnit med en hel del på de första tre månaderna och det bästa är att vi har drygt tre månader kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar