onsdag 18 februari 2015

Koh Phayam

Nu börjar vi se slutet av vår vistelse på Koh Phayam. Vi har tre dagar kvar här innan vi drar vidare. Men vi har ju faktiskt inte presenterat Koh Phayam speciellt noga, men det kan ju vara läge att göra det nu. 

Koh Phayam är alltså en liten flugskit till ö som ligger utslängd i Andamanska havet.  Den ligger som mer eller mindre sista utpost innan gränsen till Burma. Närmsta större stad är gränsstaden Ranong som ligger 33 km nordost om ön. Det är också därifrån som ön har båtförbindelser. Det går både färja ("slow boat") ett par gånger per dag och speedboat 5-6 gånger per dag. Med båtarna anländer man till öns ostkust där öns flesta serviceinrättningar finns och de är verkligen inte många. Där finns någon affär, restaurang, turistpolis och en enklare sjukvårdsinrättning. 


På öns västkust ligger båda av öns huvudstränder; Aow Kao Kwai (Buffalo Bay) och Aow Yai (Long Beach). Båda stränderna är tre kilometer långa och vi huserar i ganska mitt på Long Beach. Long Beach ska vara den livligaste av de två, men man blir ju inte nersprungen på stranden direkt. För att uttrycka sig milt. 

Öns vägnät är hopplöst underutvecklat. Det finns några "vägar" bestående av gjutna betongplattor som är runt 1,5 breda. Om där inte är hål eller saknas bitar. Eftersom det inte finns några vägar, så finns det heller inga bilar. Men mopeder finns och man ta sig någonstans så är det mopedtaxi som gäller om man inte orkar gå.

Turism är givetvis öns stora näring, även den fortfarande är relativt underutvecklad. Men finns även annan verksamhet såsom odling av gummiträd och cashewnötter. Speciellt nötterna uppskattar vi mycket. 

Vi bor alltså på Bamboo Bungalows mitt på Long Beach. Stranden tar vid där palmerna slutar. Först sluttar det svagt nerför med lös fin sand några meter innan det blir hårt packad sand ner till vattenbrynet. Ner till vattenbrynet kan det vara allt mellan 5 och 100 meter beroende på tidvattnet. Men oavsett tidvatten är det långgrunt, perfekt för mindre barn som kan krypa runt i det ankeldjupa vattnet.

Sanden är finkorning med inslag av något mörkt, vilken gör att vattnet upplevs som lite grumligt allra längst in där vågorna slår in eller om det blåser. Lite längre ut är vattnet kristallklart, men trots det är det inte så där turkost som det kan vara när botten är ljusare. De bästa baden är på förmiddagen eftersom det blåser mindre då och vattnet är klart och friskt. 

Längs med stranden ligger bungalows, restauranger och några barer mellan palmerna. Borden står halvvägs ut på stranden och det är där vi avnjuter våra middagar vid solnedgången.

Bor gör vi som alla andra; i en bungalow. Den är enkel men ren och fin.


Eftersom Koh Phayam ligger lite avsides är det mestadels "långliggare" och backpackers som letar sig hit. Det innebär att atmosfären är lugn och avslappnad. Det vi inte hinner idag hinner vi kanske i morgon. Dessutom finns det väldigt få saker som ska hinnas med...










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar