lördag 14 februari 2015

En dag som föräldraledig

Även om vi valt att vara föräldralediga på resande fot så infinner sig en vardag. Inte som alla andra föräldraledigas vardag kanske, men ändå en vardag. Jag tänkte ge en inblick genom att berätta om vår dag, idag fredag. Eller är det lördag? Hrm... Kanske torsdag? Strunt samma, en dag vilken som helst här på Koh Phayam

Runt 07:30 - Revelj 
Vår väckarklocka är lite speciell. Den inte bara väsnas, den sparkas också. Och så har den ett namn; Vidar. Har man haft tur så har klockan bara väsnats och sparkats lite måttligt under natten. Morgonrutinerna går ganska fort. Alla barn och vuxna ska på toa och kränga på sig ett par shorts. Inga overaller, fleecejackor, kängor, vantar, mössor eller annat jobbigt. Sen leds flocken till frukosten. Runt hörnet, 25 meter bort.

08-snåret - Frukost
Vi sätter oss i skuggan under palmerna med havet som bordsgranne. Vi beställer medan de stora barnen leker i närheten och Vidar tränar på att gå. Alltid samma frukost. Pannkaka med frukt (oftast banan) till Svante & Algot. Omelett och kaffe till oss andra, fast Vidar struntar i kaffet. 
Efter frukost förbereder vi oss för förmiddagspasset på stranden. Badkläder på, smetande med solkräm, ihopsamlande av handdukar och sen ramlar vi ner till stranden.

09:15, eller nåt - Strandhäng
Det är väldigt lugnt och fridfull på stranden på förmiddagen. Matilda brukar börja med att ta en promenad längs stranden med Vidar på ryggen. 
Vi andra sparkar lite boll, barnen leker i sanden och jag utövar min paradgren; slappande på liten handduk. 
Allt som oftast i sällskap med några havsörnar svävande högt upp i det blå. När Vidar kommit tillbaka handlar det om att se till att han inte äter alltför mycket sand innan det dags för dagens första dopp. Doppen är faktiskt ganska få, men de är desto längre. Ofta över en timme.

11:00 typ - Pre-siesta
Av nån outgrundlig anledning har Vidar bestämt att två tupplurar är att föredra framför en. Nu är det dags att träffa John Blund. Matilda och jag turas om ha ge honom lite mellanmål och söva honom. Somnar han snabbt får man lite egentid att använda till läsande eller bloggande (som nu).

12-ish - Siesta
Resten av familjen kommer insläntrande från stranden. Nu är Svante och Algot som bestämmer dagordningen. FIA, Uno eller högläsning är frågan. Just nu står böckerna om Sune högt i kurs. Svante och Algots pappa är inte riktigt lika klantig som Sunes pappa Rudolf. Jag försöker ta det som en komplimang...

13:30 omkring - Lunch
Under högläsningen har Matilda fixat lunch. Det brukar bli take-away från nåt thai-ställe. Som hemma, men ändå inte. Inte alls.

14:30 tror jag - Strandhäng 2.0
Som på morgonen men utan promenad. Och fler vågor. Och större.

Ungefär 16:15 - Eftermiddagslur
Vidar loggar ut en stund.

Tja, säg 17:00 - Fika
Resterande tre femtedelar av familjen beger sig hemåt. Färsk frukt, kaffe, ett parti FIA, dusch för att bli av med salt och sand. 

Cirka 18:30 - Middag
Vi går ner till stranden och försöker bestämma oss för om vi ska följa den åt norr eller söder. Oftast blir det söderut och oftast hamnar vi på Joker. Där intar vi en fenomenalt god middag (med få undantag). 
Barnen äter så det sprutar ur öronen. Svantes favorit är chicken satay (kyckling med jordnötssås), med Algot föredrar friterad bläckfisk. Jag och Matilda botaniserar friskt i menyerna och hittar nya guldkorn hela tiden. Tom Ka-soppa till exempel. Den smakar väldigt olika på olika ställen, men alltid gott.

20:15, i bästa fall - Nattinatti
Barnen somnar och det är vuxentid. Den spenderas på verandan med en e-bok, bloggande (som nu - igen!) eller med ett par oerhört prestigefyllda partier backgammon.

22:45 kanske - Zzzzzzz
Efter en ojämn brottningsmatch med en stenhård kudde somnar man nöjt (men vaknar några gånger av en spark på revbenen....)

Hrm... det blev ett väldigt långt inlägg för att beskriva nästan ingenting. 

Det sämsta med dagen? Tja, några nya myggbett till samlingen blev det ju.

Det bästa med dagen? Vetskapen att i morgon blir det likadant.

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Så fantastiskt härligt ni har det. Man blir så bad sugen!! Vi har försökt att skicka ett brev från klassen. Men Matildas mail verkar ligga nere nu när ni är på resa. Vi hör av oss här istället efter sportlovet. Fortsätt och njut på ert äventyr.Kramar från Fb

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fb! Inga problem m mailen - vi har fått det & läst. :-) Svante blev jätteglad. Kram från oss alla!

      Radera
  2. Godmorgon!
    Kul att följa er resa. Hoppas ni har det riktigt bra!
    Kram Henrik Helena Emmie

    SvaraRadera
  3. Åh ja; vi njuter! Kunde den minste familjemedlemmen bara sova liiite bättre skulle det vara perfekt. ;-) Just nu är det dock kindtänder på G, så det dröjer väl ett tag till...
    Kram från oss alla!

    SvaraRadera