lördag 2 juli 2016

Ny middag, ny marknad...

Vid nåt tillfälle berättade vi för bungalowtanten att vi gillade Tom Ka Gai, en specialitet från det thailändska köket som vi ibland lagar även hemma. Det är en kycklingsoppa baserad på kokosmjölk och den kännetecknas av sin syrlighet som kommer från en attans massa lime och kryddorna citrongräs och galangal (nära släkting till ingefära). Dessutom brukar man ösa ner en del grönsaker såsom tomat, lök, morot och svamp eller vad man råkar ha hemma. Hur som helst fick alltså bungalowtanten nys om att det var en av våra favoriter och ville då laga det till oss. Till frukost! 

En sån inbjudan tackar man ju inte nej till. Så klockan 9 i morse slog vi oss ner till bords för en lite udda frukost. Vi har ätit Tom Ka Gai på många ställen så vi har en bra känsla för hur det "ska" smaka och tantens soppa var helt ok. Alla rätta smaker fanns, men den var ganska snäll i smaksättningen. Till och med för oss västerlänningar.

Det är inte helt enkelt att föra ett samtal med tanten men Matilda gjorde ett tappert försök. Hon pekade ner i grytan på något spretigt och innan jag hann hindra henne frågade hon "is this galangal?". Jag hade nämligen sett och insett vad det var som flöt i soppan. Och efter att tanten visat med väldigt tydliga gester förstod även Matilda att det var foten från en höna. Hon ska dock hedras för att hon höll minen bra...

Morgonmarknaden vi var på tidigare i veckan hade fokus på matråvaror, men varje lördagkväll har de en större marknad inne i Khanom med fokus på mat som är färdig att äta. Då bungalowtantens son körde oss dit passade vi på att ta vår middag från diverse stånd. Vi åt korvar, friterad fisk, friterad svamp, nån sorts potatisbollar, små majspannkakor och en del annat. Som små bläckfiskar på spett:


Men en del åt vi inte. Som hönsfötter (två gånger på samma dag!), diverse larver, gräshoppor och insekter:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar