tisdag 16 juni 2015

Rocky Mountain National Park

Det är både anmärkningsvärt och fascinerande. Att vi fortfarande efter en månad bland några av Nordamerikas vackraste platser får den där wow-känslan när vi kommer till något nytt vackert ställe. Vi fick den igen när vi kom körandes ner mot Estes Park på väg in i Rocky Mountain National Park. Det var givetvis utsikten över parkens höga och snöklädda toppar som gjorde att den sköna känslan infann sig.

Rocky Mountain National Park är lite speciell eftersom den inte ligger mitt i ingenstans som de flesta andra nationalparker, utan bara en timme från centrala Denver. Det är också den nationalpark vi valt att spendera våra sista campingdagar i. Vår första hela dag bjöd bland annat på en underbar vandring på knappt tre tusen meters höjd och några wow-upplevelser. Den första var på väg till toaletten tidigt på morgonen. I slänten bakom toaletten stod nämligen en ståtlig elk-hane. En tiotaggare. Ett imponerande djur. Vi har sett massvis med elk, men ganska få stora tjurar.


Hela vandringen runt Beaver Meadow var egentligen också en enda wow-upplevelse som inkluderade närkontakt med ett antal elk (ursäkta min swenglish men jag vet inte vad de heter på svenska - inte är det älg i varje fall), men jag väljer trots det denna vy för att summera turen.


Ricky Mountain National Park är annars mest känd för Trail Ridge Road. Nordamerikas högst belägna highway. Den tog vi vår andra dag. Vi stannade givetvis på flera av utsiktspunkterna som Many Parks Curve, Forest Canyon och, kanske framförallt, Rock Cut. Vid Rock Cut finns en kort vandringsled över tundran som slutar med en enkel klättring upp på en klippa. Väl uppe var vi på 3750 meters höjd och hade fantastiskt utsikt åt alla håll.



Det var gott om snö kvar på den höga  höjden, i drivorna upp emot 3 meter. Attans att vi glömt att packa skidorna. En annan dagens höjdpunkter (bildligt talat denna gången) var när en coyote korsade vägen strax framför bilen. 

Sista dagen såg vädret trist ut, så beslöt att vandra direkt från campingen för att när "hem" om ovädret skulle bryta ut. Det gjorde det inte. Tvärtom sprack det faktiskt upp och vi fick en riktigt trevlig vandring till Cub Lake. 

Dagarna i Rocky Mountain National Park har varit en värdig avslutning på vår turné genom Klippiga Bergen, och i morgon lämnar vi tillbaka vårt monster till husbil. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar