lördag 6 juni 2015

On the road

Det är inte bara nationalparkerna i sig som är intressanta och spektakulära. Även resan emellan kan erbjuda på både det ena och det andra. Jag tänkte ge ett exempel. Nämligen vår körning mellan Bryce och Arches nationalparker. 

Vi kollade vår GPS och enligt den skulle det vara en resa på 4,5-5 h. Det kortaste och nästan snabbaste alternativet var att köra cirka halva vägen på mindre landsvägar och sedan ansluta med Interstate 70 sista halvan. Vi begav oss iväg på den mindre landsvägen. Det var ett svagt kulligt landskap med gräs och låga buskar. Bara lite kor syntes till lite här och var. Men så, efter cirka en kvart hände nåt. Vägen svängde! Svagt till vänster. Efter ytterligare 20 minuter hände nåt högst anmärkningsvärt. En mötande bil!

Sen. Hände. Ingenting. Åtminstone inte förrän en dryg halvtimme senare. Då nådde vi områdets centralort; Antimony. Enligt vägskylten ska invånarantalet vara 160. Oklart om det är inklusive eller exklusive hästarna. 

Det är lätt att börja fundera på hur livet är gestaltar sig på dessa ställen. Hur funkar skolan? Posten? Var köper de mat? Och så vidare.

Så småningom körde vi på Interstate 70 österut vid Salina. Trafiken tätnade visserligen markant, men nån trängsel var det inte tal om. Efter Salina fanns det absolut ingenting förrän nästa större ort Green River (1 000 invånare) 110 miles österut. Men vilken väg, vilka enorma vyer. Varför är inte hela området nationalpark? Dramatiska berg och klippor. Mest röda, men även vita och grönaktiga. Djupa och vindlande kanjoner i stenöknen.



När man väl kommer fram till nationalparken är det att skaffa en campingplats som gäller. Det bästa är få en plats inne i nationalparken. Oftast är det rent och prydligt. Oftast prisvärt. Men i de mest populära parkerna är det huggsexa om platserna. I Arches var vi chanslösa. Det fanns bara en camping och den var full till nån gång i september. Får man inte plats inne i parken har man två alternativ. Antingen tar man en privat RV Park utanför parken. Läget är sällan vackert, men det är nära parken. Där finns oftast alla tänkbara faciliteter. Allt från varmvatten och tvättmaskiner till wi-fi och pool. Men det kostar därefter. 50-55$ per natt är vanligt. Det andra alternativet är att köra någon mile till och hitta en naturcamping. De ligger ofta väldigt vackert, men det finns inget mer än en plats med eldstad, fikabord och toaletter (med eller utan vatten). Standardpriset för dessa är 15$. 

Oftast väljer vi naturcampingarna, eftersom allt vi behöver finns i husbilen, är det camping så är det. Och det är också därför nya inläggen på bloggen publiceras med ojämna mellanrum. Det är nämligen väldigt dåligt med wi-fi på naturcampingarna. Ofta funkar Inte ens sms.

Naturcamping blev vårt val även i Arches. Vår plats är fem meter ifrån Coloradofloden och med branta klippor störtade ner mot oss. Sämre kan man verkligen bo!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar