tisdag 9 juni 2015

Mesa Verde

De senaste veckorna har vi upplevt enorm skönhet och storslagenhet skapad av naturen. Men människan kan också vara hjärnan bakom enastående skapelser. Som i Mesa Verde. Här byggde nämligen indianerna sina boningar på klippavsatser nån gång mellan 700  och 1600 år sedan. Det finns massor av boningar runt om de kanjoner som finns i området och sammanlagt bodde här troligen över 1000 människor för 800 år sedan. Men vi nöjde oss med att besöka några av de största och mest välbevarade.

Vi började med att besöka Cliff Palace. En palatsliknande byggnad som byggdes för 8-900 år sedan. 




I dessa boningar bodde cirka 125-150 indianer under 100 år. Och troligen var det också nån form av centrum för administration, handel eller liknande. En massa frågor poppar upp i huvudet när man vandrar runt bland ruinerna. Vilka var dessa människor, varför flyttade de dit, varför flyttade de därifrån och, framförallt om man har min bakgrund, hur i hela friden byggde de dessa hus fastnaglade på klippväggarna? Svaren är inte så många då husen blivit plundrade innan några riktiga arkeologiska utgrävningar hann göras. Man vet vilka indianerna var och när det byggdes, men annars är det mest mer eller mindre kvalificerade gissningar. Klart är dock att mycket handlade om tillgången på vatten. Lyckades man hitta en bra vattenkälla så byggde man där. Oavsett läge i övrigt. Punkt slut.

Balcony House är en annan lite mindre boning för cirka 30-40 invånare. Denna ligger ännu mera otillgänglig och man får klättra upp för en tio meter lång stege för att ta sig in och krypa igenom en smal gång för att ta sig ut. 


Indianerna som bebodde dessa områden var tydligen ganska rörliga. Det är vi också, så imorgon åker vi visare mot nya äventyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar