söndag 7 juni 2015

Arches

Det är inte heller svårt att lista ut varför Arches National Park heter just Arches. Ja, just det. Där finns ett gäng bågar. Närmre bestämt runt två tusen stora stenformationer som spänner många meter både i bredd och över marken. Tydligen är de geologiska förutsättningar för såna bågar perfekta just i Arches. Jag har läst hur det går till när de bildas, men jag glömde det lika fort. Det hade i alla fall med forntida saltbassänger, sandsten och erosion att göra. Alldeles oavsett hur de bildades är de majestätiska att titta på. 

Arches är ett så häftigt ställe att vi valde att spendera två hela dagar i parken. Tidigt på morgonen första dagen påbörjade vi vandringen till en av parkens huvudattraktioner; Delicate Arch. Vandringen till bågen var 1,5 miles och närmre 200 höjdmeter. Det var en finurlig herre som anlade leden, då man trots bågens storlek (14 meter hög) inte såg skymten av den förrän man stod alldeles bredvid. Och då blev vi mäkta imponerade över vad vår natur kan skapa. 


Det finns fler bågar och några av de större finns praktiskt nog väldigt nära varandra i området som kallas Window Section. Det norra och södra "fönstret" bildar tillsammans det som kallas The Spectacles, glasögonen. Återigen är det lätt att förstå varför. För att ge er en uppfattning om storleken kan jag berätta att det södra fönstret är 32 meter brett. Ganska stora glasögon.


I samma område finns även The Dubble Arch. Man kan säga att det är två bågar som delar den ena basen. Bågarna är mäktiga och man förundras gång på gång över hur de kunnat skapas överhuvudtaget.


Längst upp i norra Arches ligger ett område som kallas Devils Garden. Där gick en fantastiskt vandring vår andra dag i Arches. Första delen fram till Landscape Arch var lika enkel som bågen storslagen. Bågen är 93 meter lång och så sent som 1991störtade en stor del av bågen ner. 


Därefter blev vandringen mer komplicerad med inslag av klättring. Naturen och vyerna var enastående. Med jämna mellanrum kom det en ny båge. Som Navajo Arch och Partition Arch.



Fram emot kväll blev Vidar och jag diskvalificerade. Men mer om det en annan gång

4 kommentarer:

  1. Skäralid ter sig plötsligt lite magert

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, Johnny! Vi sa exakt samma sak när vi gick där.
      //Marcus

      Radera
  2. Härliga bilder
    /Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lovar. Det är ännu bättre i verkligheten...

      Radera