fredag 12 juni 2015

När vi gräver guld i USA

Bergen väster om Colorado Springs är guldgrävartrakter. I Cripple Creek var 1891 en dam vid namn Mollie Kathleen Gortner ute och vandrade. När hon satte sig ner för att vila såg hon en sten. Inte vilken sten som helst utan en med guld i. På nåt sätt lyckades hon muta in gruvan trots att kvinnor på den tiden inte fick äga något. 

Gruvan levde vidare till 1961 då den lades ner. Nu användas den för att visa hur gruvdriften i en vertikal gruva gestaltade sig från slutet av 1800-talet fram till 1960. Så för att lära oss mer klämde vi in oss i en trång hiss och åkte ner i mörkret. 1000 fot ner. 


Där nere fick vi en inblick i livet som gruvarbetare. Det var ingen dans på rosor. Mörk, hårt, tungt, dammigt och farligt på alla tänkbara sätt. En period var medellivslängden 35 år innan de fick bukt på dammproblemen.



Vi fick också se en riktigt guldåder. Den såg inte ut som guld, utan som vilken sten som helst. Åtminstone för mitt otränade öga. Barnen fick med sig var sin bit guldmineral hem, så nu ska vi bara komma på ett sätt att få ut guldet ur den. Helst utan att använda natriumcyanid...

1 kommentar:

  1. YoBit allows you to claim FREE COINS from over 100 unique crypto-currencies, you complete a captcha once and claim as many as coins you need from the available offers.

    After you make about 20-30 claims, you complete the captcha and proceed to claiming.

    You can press CLAIM as many times as 50 times per one captcha.

    The coins will stored in your account, and you can convert them to Bitcoins or any other currency you want.

    SvaraRadera