lördag 6 juni 2015

Canyonland

Då var vi där igen. En hel hög med inlägg i bloggen på en och samma gång. Det blir liksom så när tillgången på wi-fi är högst begränsad. Inte nog med att vi inte kan publicera inlägg i bloggen. Vi är på gott och ont helt avskärmade från allt vad nyhetsflöde heter. Inga fotbollsresultat till vissas förtrytelse, ingen melodifestival till sammas stora lättnad. Utan wi-fi blir det liksom nerkoppling och avkoppling i ett och samma paket.

Bara för att ställa till kronologin för er blandar och ger vi bland nationalparkerna. Vi körde hit för att besöka Arches, men mixar med Canyonland. Praktiskt, då de är grannar. Först en dag Canyonland, sen två dagar Arches och till sist tar vi kanske ytterligare en dag i Canyonland. Vi får se vad tiden och lusten medger. Anledningarna till detta hattande hit och dit är geografin och väderprognosen. Och var lugn, Arches kommer att få ett eget inlägg så småningom.

Canyonland alltså. Nån som kan gissa hur det fått sitt namn? Det är inte så svårt. Jag kommer inte ens ge nån ledtråd.

Från nordväst rinner Green River in i Canyonland och från nordost rinner Coloradofloden in. Ganska mitt i parken möts dessa två floder och tillsammans bildar de nåt som liknar ett Y om man tittar på kartan. Därmed bildas även tre "parker" i parken; The Maze i väst (som vi inte besöker), Island in the sky i norr (som vi besöker) och The Needles i ost (som vi kanske besöker).

Island in the sky heter så för där går man uppe på platåerna och tittar ner i kanjonerna. Och det var precis vad vi gjorde. Först via en tre miles vandring till Murphys Point och sedan genom att köra till några utsiktspunkter. 




Tja, vad ska man säga? Superlativerna börjar ta slut. Jag undrar varför precis alla hemma i Sverige och resten av världen känner till Grand Canyon, men nästan ingen känner till Bryce, Zion, Arches och Canyonland. Visst, Grand Canyon är störst, men de andra är minst lika vackra, häpnadsväckande och hissnande. Är det så att Grand Canyons vida berömmelse hänger ihop med närheten till Las Vegas och i viss mån Kalifornien. Parkerna i Utah ligger nära... nära... nära... Tja, nära en hel del kor.

Nu är det dags för oss att lämna wi-fi trakterna igen och ta oss an nya äventyr i obygden. Nya inlägg kommer när vi är tillbaka i civilisationen igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar