fredag 11 juli 2014

Nu börjar det kännas verkligt

Normalt sett bokar vi allting själva på nätet oavsett om det gäller flygbiljetter, hyrbilar, hotell eller något annat. Det har egentligen bara funnits ett undantag och det är om vi ska boka lite mer komplicerade rutter, till exempel att flyga iväg till en stad och hem från en annan. Vi har nämligen märkt att de allra flesta sökmotorer för flygresor är bra och lätta att hantera om du ska fram och tillbaka till ett och samma ställe (dvs. tur och retur). Ska du däremot göra massa avsteg från detta blir det ofta dyrare och svårare. Vi kontaktade därför några resebyråer för att höra om de kunde hjälpa oss att få tag i vettiga flygbiljetter. En av resebyråerna återkom till oss nyligen och deras prisuppskattning var nu betydligt högre än vad den var för några månader sedan när vi hade kontakt med första gången. Deras uppskattning var nu att våra biljetter skulle kosta 30 000 kr/vuxen, barn 25 000 kr/person och barn under 2 år ca 10 000 kr mellan tummen och pekfingret. I runda slängar 120 papp för oss fem alltså.

Den prisuppskattningen lät dock inte helt rimligt i mina öron och fick mig att tänka om angående att boka själv på nätet. Så jag gjorde ett par snabba sökningar på några av de vanligaste siterna och det visade sig att det visst funkade OK att boka enkelbiljetter till vettiga priser. Slutsatsen av ett par minuters sökning är att det går att komma betydligt billigare undan än resebyråns prisuppskattning, speciellt om man kan tänka sig en mellanlandning. Jag valde slumpvis en resdag ungefär när vi tänkte resa och gjorde en enkel sökning på vad det skulle kosta för oss fem. För flighten Köpenhamn – Bangkok kunde man få biljetter för 12 500 och Hongkong – Seattle via Seoul för 17 500. Biljetterna New York – Köpenhamn var inte släppta ännu, men även om de skulle kosta 20 000 (vilket de inte gör för där finns många flighter) skulle vi stanna på 50 000 totalt. Vilket ju är avsevärt mindre än de 120 000 som resebyrån uppskattade. 70 000 kr som vi INTE spenderar på flygbiljetter kan vi ju ha betydligt roligare för under resan…

Vi har sedan en längre tid tänkt oss att börja JordenResaRunt med att flyga till Bangkok för att inleda resan lite ”mjukt” i Thailand. Vi har varit där förut och det är så enkelt att resa dit. När vi sedan började titta lite närmre på flygbiljetter slog det oss att vi ju egentligen inte vill spendera någon tid i Bangkok. Vi har ju varit där förr, JordenResaRunt är ingen storstadsemester (vi kommer att besöka några storstäder, men det är inte prio 1) och barnen uppskattar nog inte Bangkok när stränderna och havet ligger runt hörnet. Så varför inte flyga direkt till Phuket från Europa? Nu är det ju inte heller Phuket som lockar oss i Thailand. Det är lite för överexploaterat, men det ligger bättre till än Bangkok i förhållande till de öar och stränder vi funderar kring i Thailand.

När vi kollar tillgång och priser på flygbiljetter inser vi dessutom att det rent av blir det billigaste alternativet att resa ut till Phuket först. Rent generellt är det billigast att resa till Thailand först jämfört med de andra länderna i Sydostasien som vi tänker besöka och lägger man till en inrikesflight från Bangkok till exempelvis till Phuket, så blir det faktiskt billigare att resa direkt till Phuket från Europa. När vi väl insåg detta tog vi ett stort steg framåt och för första gången handlade det inte bara om planerande, spekulerande och diskuterande, utan vi agerade. Vi bokade nämligen flygbiljetterna ut på vår JordenResaRunt! Helt plötsligt kändes hela projektet mer verkligt. Att nu är vi på väg. Att nu blir det verkligen av. Skönt och spännande på en och samma gång i en märklig blandning.

Så den 2 februari 2015 lyfter vi alltså från Köpenhamn och ett antal timmar senare landar vi i Phuket och på vägen stannar vi till i London och Hongkong. Två mellanlandningar alltså, men priset var så bra att vi valde att utsätta oss för det omaket. På pluskontot finns att det är ”lagom” väntetider vid mellanlandningarna och bra flygtider där London – Hongkong är en nattflygning, så barn och vuxna kan förhoppningsvis sova bort en hel del av flygresan.

Sen blir jag överhuvudtaget inte klok på hur prissättningen på flygbiljetter fungerar. Eller inte fungerar. En av de billigaste rutterna till Phuket var via Hongkong. Då tänkte vi att vi skulle kunna börja med Hongkong istället för att på så sätt spara några (eller ganska många) kronor. Men nähä, så enkelt var det inte. Tog vi exakt samma flighter som till Phuket, men stannade Hongkong istället för att ta den sista flighten till Phuket blev det 2 000 kr dyrare. Hur tänkte de nu? Vill man åka till Hongkong är det alltså billigare att boka en resa till Phuket via Honkong och sedan ”missa” flighten till Phuket (det incheckade bagaget hamnar visserligen i Phuket, men ändå). Någon som förstår logiken? Jag förstår i varje fall inte, men det spelar ingen roll just nu. För nu är det på riktigt, nu börjar det kännas verkligt…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar