lördag 26 juli 2014

Loscottadito

Mat och vin, vin och mat. För oss mat- och vinintresserade är några veckor i Italien ett litet Mecca.

Att det är fisk och skaldjur som gäller här är ju föga förvånande med tanke på att Numana i princip ligger i havet. Det går visserligen att få sig en köttbit på de flesta ställen, men den är sällan bra och aldrig prisvärd.

Numana är inte stort men här finns ett antal ok restauranger och några riktigt, riktigt bra. Vi har hittat åtminstone tre. En av dem öppnar dock så sent att det inte passar med barnens sovvanor.

Ikväll besökte vi en av dem; Loscottadito som är en liten kvarterskrog av det bättre slaget. Personalen är trevlig och tillmötesgående. Lokalen är liten och inredd med musikaliska förtecken. Där står ett piano i ett hörn och på väggarna hänger konst med motiv ur musikens värld. Menyn finns bara på italienska och viljan hos personalen att översätta den åt oss är mycket större än deras förmåga. Men det gör inget, då allt man får in är vällagat och gott.


Förra gången vi var där åt jag mitt livs bästa bläckfisk, Matilda en gratinerad fisk- och skaldjurstallrik och barnen vräkte i sig pasta med fisk och musslor. Inga sparrisar i kors här inte, men riktigt bra mat. Ikväll avnjöt Matilda och barnen samma rätter som sist, medan jag tog en tallrik friterade fisk och bläckfisk. Den var nästan lika bra den som allt annat.

Eftersom det är fisk och skaldjur som är grejen i Numana blir det naturligtvis mest vitt vin. Vi provar gärna de lokala vinerna även denna region inte tillhör Italiens bästa och mest kända vinregioner. Till vita viner är det mestadels druvan Verdicchio som används här. De flesta vinerna är friska med hög syra och med toner av citrus och gräs. Något vin har även haft en svag ton av petroleum och lite bitterhet.

Vi har en vecka kvar i Numana, så vi hinner nog med ett besök till på Loscottadito.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar