måndag 7 juli 2014

Ett första riktigt inlägg

Vi hade allvarliga planer på att göra det redan förra gången vi var föräldralediga, men då gick det dessvärre inte att genomföra. Men denna gång SKA det bara bli av! Vi SKA helt enkelt tillbringa vår föräldraledighet med att ta hela familjen ett varv runt jorden, eller som de stora barnen säger; ”Vi ska JordenResaRunt‼!”.

Vi som ska resa är två föräldrar, som med vår relativt stora resvana inbillar oss att vi är familjens överhuvuden, och två tvillingpojkar på sex år som med visst fog hävdar att det är de som bestämmer. Men den medresenär som oftast får sista ordet är trots allt den yngste grabben i brödraskaran. Med sina 8 månader på livserfarenhetskontot är han väldig svår att argumentera emot. Eller med för den delen. De något desillusionerade föräldrarna heter Matilda och Marcus och har väldigt, väldigt långt kvar till 40-årsstecket. Nåja... De äldsta barnen lystrar, åtminstone ibland, till namnen Svante och Algot, medan Vidar än så länge stannar där man lägger honom. Svante och Algot har sin ålder till trots hunnit med att skaffa en del resvana då de ”tvingats” följa med sina resgalningar till föräldrar sedan spädbarnsåldern och är väldigt positiva till allt vad resor, semestrar och utflykter heter. Vidar är naturligtvis rookien på områden och han fick begå riktig resedebut för några veckor sedan då han fick uppleva en kortare semester på engelska landsbygden, men hans riktiga ”eldprov” blir vår fyra veckors roadtrip i Europa (med fokus på Italien) i sommar.

Vi fem ska alltså ut för att se välden och vi hade tänkte spendera ungefär sex månader på projektet. Sex månader kan tyckas vara en lång tid, men jorden är samtidigt en väldigt stor plats så planeringen lär bli viktig för att se till att vi får ut det vi vill av resan. Tidpunkten för hemresan är mer eller mindre bestämd av praktikaliteter som att de stora barnen ska börja skolan, medan utresan ”endast” begränsas av tillgängliga föräldraledighetsdagar och andra sådana tråkiga formaliteter. Detta gör att vi kommer lämna gamla Svedala i början av februari 2015 och komma hem i början av augusti samma år. 

Hur lägger man då upp en upp en sex månaders resa under den tiden som passar hela familjen? Ja, till att börja med vill ju ha bra väder och det styr till stor utsträckning vilka resmål som är lämpliga. Hela familjen gillar att sola och bada från långa sandstränder med tropiskt varmt vatten (vem gör inte det?) och det vore perfekt att inleda med lite soldyrkan för att verkligen komma ner i varv och in i semestermode. Alltså börjar vi med Sydostasien. En annan fördel med Sydostasien är att prisläget är relativt humant för en barnfamilj som vår och det spelar såklart in när man ska vara borta så länge. Men Sydostasien är fortfarande ganska stort och hittills har vi inte landat in hur rutten där ska se ut. Vi startar dock i Thailand, eftersom det är så enkelt att turista där och dessutom är det ett bra nav för vidare flygrutter ut i Sydostasien. Vi tänkte stanna i Sydostasien i cirka tre månader och hinna med Malaysia, Indonesien, Vietnam och gärna även Singapore och Kambodja, där speciellt Matilda skulle vilja ta en tur inom Angkor Wat. Fördelningen av tiden mellan dessa asiatiska länder kommer troligen styras av diverse visumregler och dessa måste vi reda ut i detalj. Hur som helst kommer fokus för oss i Sydostasien att vara solen, stränderna, baden och maten, vilket ju finns i överflöd i alla dessa länder. Vi kommer av den anledningen troligen inte att planera tiden i Asien in i minsta detalj, utan lämna en hel del till de nycker vi säkert kommer få när vi väl är där. Vi kommer att ta dagen som den kommer och bara njuta av att få vara lediga tillsammans utan en massa måsten som annars är så vanliga för en småbarnsfamilj med två heltidsarbetande föräldrar. Av någon konstig anledning har ingen av oss varit i Kina ännu, så vi kanske stannar några dagar i Hongkong för lite ”Kina-light” innan vi lämnar Asien för den andra halvan resan.

Någon gång under första halvan av maj räknar vi alltså med att lämna Asien för anlända till Nordamerika. Återigen är klimat och väder en faktor att ta hänsyn till och vår förhoppning är att vår ankomst till Nordamerika har föregåtts av vårens och försommarens ankomst. Vi tänkte nämligen börja i antingen Vancouver eller Seattle uppe i nordväst för att sedan hyra en bil att korsa kontinenten med för att avsluta i New York eller Washington. I Nordamerika finns det så oerhört mycket att se och uppleva att den delen av resan tvingas vi nog detaljplanera i större utsträckning så att inte tre månader helt plötsligt har gått och vi har bara hunnit hälften av vad vi drömt om. Just nu är vi inne i en period av intensiv inläsning av USA:s utbud av sevärdheter för att kunna skissa på en rutt. Så långt står det klart att vi vill se och uppleva ”det riktig” USA i mellanvästern samt de lika stora som storslagna nationalparkerna såsom Yellowstone och Rocky Mountain NP. Dessutom vill vi (och säkerligen barnen) titta närmre på indiankulturerna och resterna av den gamla western. Särskilt i nationalparkerna behöver man vara ute i riktigt god tid för att få tag i vettigt boende, så just nu funderar vi på om vi ska satsa på att boka hotellrum på dessa parker inom kort eller om vi istället ska satsa på att hyra en husbil den första månaden i USA för att på så sätt kunna vara lite mer flexibla. Visst finns det fördelar med husbil; man är flexibel, sparar tid på transporterna mellan nationalparker och hotell, slipper att packa in och ut ur hotell stup i kvarten. Samtidigt finns det nackdelar så som att det tar längre tid att köra, det kan bli kallt (minusgrader är inte ovanligt i Klippiga bergen under maj) och dessutom är vi, eller åtminstone jag, inte riktigt campingtyperna. Dessutom finns det en hel del frågetecken kring kostnaderna med husbil. Å ena sidan är det ganska dyrt att bo på hotell i och kring de stora nationalparkerna, men å andra sidan är det inte gratis att campa heller och dessutom är det betydligt dyrare att hyra en husbil istället för en vanlig bil (speciellt när man vill hämta ut och lämna tillbaka bilen/husbilen på olika orter) samt att en husbil dricker betydligt mer drivmedel. Även om drivmedel är billigt i USA, så gör det skillnad i slutändan då det är många mil som ska betas av.

Sammanfattningsvis har vi alltså en hel del att fundera på så här sju månader innan avfärd och då har jag inte ens nämnt det som måste redas ut här hemma. För tiden stannar ju inte i Sverige bara för att vi är ute och flyger. Det är försäkringskassan, dagisplats till Vidar, eventuell uthyrning av huset, bilen, räkningar och så vidare och så vidare på en lång lista. Men mer om det vid ett annat tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar