lördag 12 juli 2014

Är vi framme snart?

Vi brukar spendera varje sommar med att göra en roadtrip runt Europa (så också iår) och därmed tillbinga åtskilliga timmar i bilen för att ta oss de 400-500 mil det brukar landa på. Under alla dessa timmar och mil har vi lärt oss en hel del om hur man gör för att göra bilresan så smärtfri som möjlig för barnen och därmed även för oss vuxna. Till att börja med får vi väl tacka vår lyckliga stjärna för att våra barn inte begåvats med åksjuka för det kan man ju inte påverka speciellt mycket.

För att uppnå en någorlunda uthärdlig bilresa är förberedelserna mycket viktiga för det är de som helt och hållet bestämmer hur det ska bli när du väl sitter i bilen. Den allra viktigast förberedelsen är på det mentala planet, dels ditt eget men framförallt barnens. Det gäller att förbereda dem på att vi ska åka bil riktigt långt och riktigt länge. Vi brukar börja flera veckor innan avresan med att prata med barnen om resan i allmänhet och bilresan i synnerhet. När vi sedan sätter oss i bilen är de väldigt väl medvetna om att vi ska åka bil ”hela dagen”. Även om små barn har mycket begränsad tidsuppfattning förstår de vad ”hela dagen” innebär redan i mycket unga år. ”Hela dagen” betyder lååååååång tid. Genom att även prata om allt kul vi ska göra när vi väl är framme skapar vi även en lite större förståelse att vi måste sitta i bilen om vi vill bada och göra allt det andra roliga när vi väl är framme. Men detta funkar ju bara när man ska resa iväg och inte alls lika bra när man ska hem igen…

Att börja köra riktigt tidigt på morgonen är också en bra idé. Helst ska man lyfta ut mer eller mindre sovande barn i bilen och sedan köra. På det sättet hinner man beta av ett antal mil redan innan frukost när de små antingen sover vidare eller mornar sig. Sedan tar man en ordentlig paus för frukost och morgontoalett, gärna i kombination med en färjepassage eller liknande. Sedan gäller det att utnyttja det faktum att många barn ofta sover mycket och gärna i bilen. När de sover så kör man! Oavsett hur hungrig eller kissnödig man själv råkar vara. Ta pauser under hela resan, men gör det strategiskt. Till exempel genom att kombinera mat och lek. Äta måste man ju och kan barnen springa av sig lite på en lekplats medan man väntar på maten är det givetvis att föredra. Eftersom vi oftast börja våra bildagar riktigt tidigt på morgonen försöker vi avsluta dem i någorlunda vettig tid på eftermiddagen och den resterande tiden försöker vi utnyttja till att stilla barnens behov att röra på sig och att vara ute. Ett annat sätt att göra bilresan lite mer intressant ur barnens synvinkel är att låta dem turas om att sitta i framsätet. De flesta barn tycker det är roligare att sitta fram för därifrån ser man mycket bättre vad som händer runt omkring och de kan ”hjälpa” mamma eller pappa att hitta rätt genom att leta efter vägskyltar eller vad det nu kan vara.

Man ska inte heller dra sig för att använda de tekniska hjälpmedel som finns. Det kanske allra viktigaste hjälpmedlet i detta sammanhang nämns inte så ofta, vilket kanske beror på att det finns i alla bilar nuförtiden – AC:n. Få saker slår ner humöret så mycket som bastutemperaturer och när svettiga lår klibbar varandra eller, ännu värre, mot brorsans lika svettiga lår. Av samma anledning är det bra att skydda barnen så mycket som möjligt från direkt solljus genom att använda såna där solskydd man sätter på rutan och givetvis solglasögon. DVD-filmer, ljudböcker och musik hjälper barnen att slå ihjäl många mil och timmar. Vi brukar köpa någon ny film inför varje bilsemester. Sedan är det ett måste att ladda upp med andra grejor, lekar och leksaker som barnen tycker är kul och det varierar ju från barn till barn, men i vårt fall är det böcker och tidningar som gäller. Givetvis måste det även finnas ett lager av snabba kolhydrater nära till hands i bilen för att vid behov ge blodsockernivån en skjuts uppåt och därmed förebygga att små irritationsmoment växer till oanade proportioner.

Bilresan kommer aldrig att bli semesterns höjdpunkt, varken för vuxna eller för barn, men med rätt inställning och rätt förberedelser brukar den gå långt över förväntan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar