fredag 30 juni 2017

Pohlman wannabe

Vi är svenskar. Det är sommar. Två obestridliga påstående som ofrånkomligen leder till en logiskt konsekvens; vi bara måste prata om vädret. Så låt oss prata om vädret.


Som alla trogna läsare av bloggen lärt sig vid det här laget styrs vädret i Thailand (och resten av Sydostasien) av monsunen och mer specifikt från vilket väderstreck den blåser. Under svensk vinter blåser monsunen från ost vilket innebär att de orter i Thailand som ligger på "läsidan", det vill säga på Thailands västkust, har torrt och fint väder. Bland dessa orter märks de flesta och mest kända turistorterna för oss svenskar. Phuket, Koh Lanta, Phi Phi och Khao Lak för att nämna några. Alltså går charterflygen stup i kvarten dit under svensk vinter och det är också därför så många svenskar tror att man inte "kan" åka till Thailand under svensk sommar "för då regnar det ju". Men detta är fundamental fel. Visst regnar och blåser det en massa i Thailand under den svenska sommaren - på västkusten. För då har monsunen hunnit göra helt om! Under svensk sommar kommer monsunen istället från väst och bär med sig massvis av regn och blåst från Indiska Oceanen och det träffar västkusten. Bara häromdagen hörde vi exempelvis att det var ordentligt oväder i Phuket och Krabi. Men här, 20 mil bort, på ostkusten är det högsäsong med fint väder eftersom detta nu är "läsida" och ovädren stannar på västkusten utan att orka över hit. 


Det var teorin, hur har det då varit i praktiken de knappa två veckor som vi varit här? Jotack, ungefär som i teorin. De första 4-5 dagarna hade vi ovanligt fint, med mestadels blå himmel. Följande 4-5 blev det lite ostadigare med några ordentliga regnskurar främst på eftermiddagarna. Och de senaste 4-5 dagarna har det varit bättre igen.


Det normala mönstret är att morgonen och förmiddagen är finast. Efter lunch brukar det byggas upp moln inåt land och bli disigare. Vissa dagar resulterar detta i en skur eller eller ett åskoväder vid 4-5 tiden på eftermiddagen. Att det regnar är ju inget större problem, bada kan man ju göra ändå. Åtminstone om det inte åskar. Barnen tycker till och med att det är ännu roligare då.




Imorgon lämnar vi Na Dan för denna gång och det känns skönt att veta att vi ska hit igen i slutet av resan. Och i traditionsenlig stil har bungalowtanten även dessa veckor skämt bort oss ordentligt. Senast med hemlagat stekt ris och sedan med pad thai på restaurang. 



Notera barnens nya fotbollsställ. Algot i Milans färger, Svante i Dortmunds ställ och Vidar i nåt grönt odefinierbart. När bungalowtanten fick veta att de gillade fotboll skulle hon absolut köpa var sitt matchställ till dem. Hon köpte dem på marknaden och på vägen dit lyckades hon även stuva in ett finländskt par i bilen (jag fick sitta på flaket...). De hade bott en vecka hos Bungalowtanten och skulle nu vidare till Phuket. De konstaterade stilla att Phuket blir nog inte riktigt som Na Dan. Det har de säkerligen alldeles rätt i...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar