onsdag 21 juni 2017

Korta intryck från en dag på Na Dan

Idag började vi dagen lite tidigare än vanligt. Strax efter klockan sju och innan frukost åkte vi nämligen med bungalowtanten till morgonmarknaden. Vi har varit där flera gånger tidigare, och hoppade därför över kött- och fiskavdelningarna, men trots det hittar man alltid något nytt och spännande. Denna gången var det ett fat med stora (5-7 cm långa) skalbaggar. De verkade torkade och vi antar att de var tänkta som snacks. Vi provade inte. Däremot smakade vi en väldigt god rispannkaka. 


Shopping då? Jotack, det blev fantastisk god mango för 2,50 kr styck, en ananas och en flock bananer att ha till mellanmål. De stora barnen fick var sin fotbollsdräkt (Chelsea respektive Bayern München).


Vidar valde efter stor vånda att investera i en grävmaskin att leka med på stranden. När vi väl kom hem visade det sig att det fanns ett litet spindelmannenklistermärke på den. Lyckan var fullständig!


Bungalowtanten envisades med att bjuda oss på frukost, så när vi kom tillbaka vankades det ris och kyckling som hon köpt på marknaden. Helt ok, men vi föredrar trots allt västerländsk frukost. 


Med ris och kyckling till frukost blev dagen lite upp och ner, så vi tog frukost till lunch istället. Och just som vi satt och njöt av våra ägg och bacon med tillhörande kaffe så valde traktens kändisar att göra entré. Tre eller fyra av Khanoms berömda rosa delfiner simmade lugnt och stilla förbi oss ett par hundra meter ut från strandkanten. Det är alltid lika mäktigt när man får se stora vilda djur i deras rätta miljö. 


Samtidigt som delfinerna långsamt plaskade förbi var ett par fiskar igång med sitt arbete och då passade Vidar och jag på att göra ett studiebesök. Som vanligt begriper vi inte ett skvatt av varandra (vi och thailändarna alltså, inte Vidar och jag), men vi lärde oss en del ändå. De har ett långt nät (säkert över 200 m) och den längste av de två fiskarna tar nätet och simmar/går i en vid båge medan den andra fiskaren står kvar på land med ena ändan av nätet. På så sätt skapar dom en trål som de sedan drar in i land. 




Fångsten blev ganska god, men de tog inte tillvara på allt. De minsta platta fiskarna brydde de sig inte om utan lät dem ligga. En del hade tur och lyckades fångas av en våg, men de flesta blev till festmåltid för krabborna. Fiskarna fick några större fiskar (som liknade horngäddor) och ett par bläckfiskar. En av bläckfiskarna gjorde skäl för sitt namn då den gjorde vad skrämda bläckfiskar gör; sprutade ut sitt bläck och färgade sanden svart.



Dessa upplevelse blandades med några långa bad och ännu en fantastisk dag avslutades med en god middag bestående av Pad Thai. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar