måndag 24 november 2014

Malaysia

Malaysia då? Är inte Malaysia värt ett eget inlägg här på bloggen? Jo, givetvis! Låt oss börja med att sätta Malaysia på kartan. Man brukar säga att Malaysia består av två delar avskiljda av Sydkinesiska havet. Dels västra Malaysia, en halvö som i norr gränsar till Thailand och som i söder till Singapore, även kallat Peninsular Malaysia. Dels östra Malaysia, ena halvan av ön Borneo som Malaysia delar med Indonesien, och denna del kallas även Malaysiska Borneo. Föga förvånande.



Innan barnen gjorde entré spendera Matilda och jag några veckor på Malaysiska Borneo. Dit åker man inte för att sola och bada (stränderna är inget att skryta med), utan för att få mäktiga naturupplevelser både över och under vattenytan. Eftersom vi inte är några dykare av rang utan nöjde oss med att uppleva naturen utan syrgastuber. Fast vi skulle kanske haft lite extra syrgas när vi besteg Mount Kinabalu, Sydostasiens högsta berg med sina 4095 m. Snacka och träningsvärk i benen! Jag har inte varit med om något i närheten av detta vare sig förr eller senare. Vi spenderade några dagar i regnskogen längs floden Kinabatangang för att titta på näsapor, krokodiler, fåglar, spindlar i massor. Vi kan lugnt konstatera att regnskogen gjorde skäl för sitt namn. Vi hann även med att besöka orangutangerna i Sepilok och att titta på när stora havsköldpaddor mitt i natten kravlade sig i land för att lägga och gräva ner sina ägg. Malaysiska Borneo har alltså mycket att erbjuda för turister, men mycket är direkt olämpligt för personer som inte passerat puberteten. Inte för barnfamiljer alltså.


Jag letade upp några gamla foton från Borneo när vi var där 2006.


Istället kommer vi att koncentrera oss på Peninsular Malaysia under JordenResaRunt och troligen då på västkusten eftersom samma monsunresonemang gäller här som i Thailand. Kuala Lumpur är huvudstaden och det naturliga navet för transporter till och inom Malaysia. Som tur är ligger KL just på västkusten, så det lär bli några dagar där. Sen är frågan om vi ska ta oss söderut eller norrut från KL Eller både och kanske? 


Transportmöjligheterna är väl utvecklade i denna del av Malaysia, så vi är ganska fria att välja vad som passar oss. Flyg, buss, båt eller tåg. Det beror mest på vart vi ska och i vilken ordning. Längst norrut ligger Langkawi, en av Malaysias mest utvecklade och bästa turistöar. Eller egentligen är det inte en ö utan en hel flock av öar, och det ska nog gå att hitta en lite lugnare del som passar oss. Dessutom är Langkawi troligen den bästa startpunkten om man vill ta sig till Koh Lipe i Thailand som jag skrev om i inlägget om Thailand. Sen finns det naturligtvis andra ställen längs med kusten som kan vara värda ett besök. Som Palau Pangkor och ön Penang med staden Georgetown för att nämna några.


Det lär med andra ord inte finnas brist på sysselsättning och inte gå någon nöd på oss när vi är i Malaysia. Inte där heller alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar