tisdag 4 november 2014

Lissabon dag 3

Den tredje dagen visade prognosen lite sämre väder för och faktum är att vi vaknade upp till grå skyar och några regnstänk, men termometern visade fortsatt på över 20 grader. Vi hade bestämt oss för att åka till Sintra, en liten by i bergen precis norr om Lissabon. Där råder ett speciellt mikroklimat, som gör att där är betydligt svalare och fuktigare än i Lissabon. Därför valde många rika Lissabonbor under 1800-talet att bygga sommarhus (slott!) just här.

Vi siktade in oss på Palacio da Pena, som byggdes åt den portugisiske kungen  Ferdinand II. För att ta oss dit promenerade vi först till Rossio-stationen, från vilken vi tog ett pendeltåg till Sintra. Där hoppade vi på en buss, som tog oss till slottet. Efter en evighet i biljettkö (varför väljer man alltid den långsammaste?!?) hoppade vi på ytterligare en buss, som körde oss upp till slottet. Eftersom inträdet ändå var snordyrt (€39) kunde vi lika gärna lägga lite pengar till för att slippa gå upp. ;-) Med tre barn i släptåg kändes det som ett klokt beslut.


Slottet har byggts i en stil som bäst kan kategoriseras som "extra allt". Här finns moriska, arabiska, religiösa, barocka och alla möjliga andra stilar representerade. Snyggt? Nja! Speciellt? Definitivt!


Efter invändig och utvändig rundvandring kände vi oss nöjda och tog transferbussen ner till entrén och sen den vanliga bussen tillbaka till tågstationen, där vi hann med kaffe (M&M), glass (S&A) och en lur (V). Det där med kaffe i Lissabon har visat sig vara klurigt, för t ex en espresso är ibland en vanlig espresso, ibland typ en kopp bryggkaffe och ibland typ 1 cl i en pytteplastmugg. Det är spännande att beställa för man vet aldrig vad man får!

Tillbaka i centrala Lissabon promenerade vi till hotellet där den lille mannen fick middag och sen åt vi andra på matmarknaden tvärs över gatan. Marcus och jag provade en 5-rätters avsmakningsmeny från en berömd Lissabonkock (Marlene Vieira). Det var goda rätter med bl a tempurafriterade haricot vertes (en Lissabonspecialitet), fisk och en tomatsallad, allt mycket dekorativt serverat på en skifferplatta (finns tyvärr ingen bild, för vi var så hungriga att vi högg in på maten direkt :-D ).



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar